Pápa

2016.10.25. 20:00

Rockopera 1956-ról

Pápa - Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából mutatták be a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban az Utazás című rockoperát, amely nagy sikert aratott Pápán. A Tábori György regényéből készült zenés színdarabnak Kocsák Tibor és Miklós Tibor volt a szerzője, a komáromi Magyarock Dalszínház előadását Vizeli Csaba rendezte.

Polgár Szilárd

A Magyarock Dalszínház 2002-ben alakult meg Komáromban, többnyire olyan zenés színpadi műveket mutatnak be, amik a magyarsághoz, a magyar történelemhez és irodalomhoz kapcsolódnak. - 2007 óta színházi alkotóműhelyként is funkcionálunk, azóta öt új, saját zenés darabot mutattunk be. Tizenhat előadásunk van jelenleg műsoron, és bár Komárom az otthonunk, folyamatosan járjuk az országot, egy évben közel száz előadást játszunk. A társulat magja az alapítása óta együtt van, így az Utazás főszereplői közül Kuczmann Ágnes és Másik Lehel is. Emellett persze vannak vendégszereplőink Mészáros Árpád Zsolt, Varga Miklós, Vikidál Gyula vagy éppen Makrai Pál személyében, utóbbi az Utazásban is velünk játszik - nyilatkozta a Naplónak Vizeli Csaba, a Magyarock Dalszínház igazgatója, rendezője.

Az Utazás ősbemutatója 1996-ban volt, a történelmi rockoperát a Magyarock Dalszínház 2006-ban dolgozta fel. Az elmúlt egy évtizedben több felújítást is megélt az előadás. A történet 1956 novemberének elején, a forradalom leverését követően kezdődik a ferihegyi repülőtéren, ahol az országot megszálló szovjet csapatok nem engedik elrepülni külföldi utasok egy csoportját. Helyette Bécsig autóbusszal akarják utaztatni őket. Az utasok között van egy angol nő, valamint a forradalomban megsebesült szerelme, akiknek a szökését a szovjet csapatok próbálják megakadályozni.

Az Utazás című rockoperának 13 főszereplője van. Az előadás során sok megható és emberi pillanatot láthat a néző. A komáromi Magyarock Dalszínház színdarabja Pápán is nagy sikert aratott
Fotó: Polgár Szilárd

- Ez talán az egyik legjobb történelmi témájú musical, amely az utóbbi évtizedekben Magyarországon készült - jegyezte meg lapunknak Vizeli Csaba. - A történet folyamatos szövésű, minden korosztály számára érthető, és az 1956-os forradalom pillanatait, belső vívódásait külföldi utasok szemszögéből láttatja. A szereplők elszenvedői és megélői az eseményeknek. Igazi szerelmi történet bontakozik ki a szemünk előtt, amely magával viszi a közönséget is. 13 főszereplő van a rockoperában, sok megható és emberi pillanat játszódik le a közönség szemei előtt. Rengeteg helyen játszottuk már az Utazást, és több mint tíz év után jutottunk vissza Pápára. Akkor a Mária evangéliuma című előadással jártunk itt. Remélem, legközelebb nem kell ilyen sok időnek eltelnie, hogy újra találkozzunk a pápai publikummal, melynek tagjai most is nagy szeretettel fogadtak bennünket - fogalmazott a színházigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!