Pápa

2017.04.27. 11:14

Rengeteg felelősséggel jár a háziállat - Lőrincz Matild előadása Pápán

Pápa - Kutatások bizonyítják, hogy a sok veszélyforrás ellenére is jótékony hatást fejtenek ki az otthon tartott kedvencek a gyermekek érzelmi és szociális fejlődésére.

Laskovics Márió

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportjának Segítünk, hogy segíthess elnevezésű előadás-sorozata állandó előadója, Lőrincz Matild gyermekorvos szerdán a Napsugár Bölcsődében a gyermek és kedvenc háziállata kapcsolatáról beszélt az érdeklődőknek.

A doktornő a mindig aktuális témában elmondta, a gyerekek szeretik az állatokat, és szeretnék, ha otthon is lenne házi kedvencük. Sok kutatás bizonyítja, hogy jótékony hatást fejtenek ki a háziállatok a gyermekek érzelmi és szociális fejlődésére. Azonban tartásuk sok veszélyt is rejt magában, ezért nagy felelősség.

- Tudatosan fel kell készülni ahhoz, hogy minden jól sikerüljön. Az állat nem játékszer, önálló egyénisége van. Fontos, hogy mind ő, mind a család jól érezze magát az együttlétben. Sok kérdést kell megbeszélni, mint például, hogy milyet szeretnénk, hol és hogy tartsuk, ki gondozza, mi lesz az utódokkal. Biztosítani kell az állatnak egy saját területet, játékokat, és persze elég figyelmet – fűzte hozzá.

Lőrincz Matild hangsúlyozta, egyes állatfajták allergiát válthatnak ki, valamint a harapáson, karmoláson túl számolni kell a féregfertőzésekkel, a veszettséggel is. A legfontosabbak az egészségügyi szempontok, de a beszerzés előtt érdemes figyelembe venni a család életritmusát, az anyagi lehetőségeket is. Meg kell tanítani a kisgyereket, hogyan viszonyuljon az állathoz, ne okozzon neki fájdalmat, evés vagy alvás közben ne zavarja meg. Az állatot nem szabad a csecsemő ágyához, arcához közel engedni.

Kiemelte, a Földön évente mintegy ötmillió embert ér kutyaharapás, és nagyrészt gyerekek az áldozatok. Ha már megtörtént a baj, alaposan mossuk ki, majd fertőtlenítsük a sérülést. A mélyebb sebeket – az állat oltási könyvével együtt - orvosnak is meg kell mutatni, ő dönti el, hogy szükséges-e a veszettség elleni védőoltás. Fontos a házi kedvenc rendszeres védőoltása, féregtelenítése, megóvása a vérszívó rovaroktól. Az állatorvosok javasolják az ivartalanítást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!