Pápa

2016.12.08. 20:27

Parkerdő lesz majd a Külső-Várkertben

Pápa - Csütörtöktől újra fát vágnak a Bakonyerdő Zrt. által megbízott szakemberek a Külső-Várkertben.

Napló információ

A tavaszi munkálatok helyszínétől kissé távolabb, a tó melletti területen dolgoznak a fűrészek közel 1 hektáron - írja a papa-ma.hu. Varga László, az állami erdő-gazdaság vezérigazgatója elmondta, ezek a munkálatok a folytatását jelentik a tavaszinak, melynek célja, hogy a Külső-Várkert erdős-bozótos területén parkerdőt alakítsanak ki.

- A munkát fakitermeléssel kezdjük a tó mellett. Olyan fákat vágunk ki, amelyek nem egy parkba valók: invazív akácokat, szürkenyárfákat és juharokat. Ezek vékony, magról felverődött fácskák, hiszen közel 500 ilyet távolítunk el, s ezek összesen 43 bruttó köbméter faanyagot tesznek ki. A kivágott fákat aprítjuk, és energetikai célú tüzelőanyag lesz belőlük - tájékoztatott Varga László. A fakitermelés érdekessége, hogy egyebek mellett egy kuriózumot is láthatnak az érdeklődők: a leendő parkerdő területéről ugyanis úgynevezett lovas közelítéssel hordják ki a fákat.

Ez a munkafolyamat a tervek szerint szombaton zajlik majd, mindenki által megtekinthető módon. Varga László megjegyezte, az év eleji parkerdő-kialakítási tevékenységet a szemét eltávolításával kezdték meg, ám mostanra a munkával eddig nem érintett helyeket ismét hulladék borítja.- Kérjük mindazokat, akik figyelemmel kísérték, hogy a Bakonyerdő Zrt. szakszerűen végzi-e a tevékenységét, az illegális szemétlerakásra is figyeljenek, és ha ilyet tapasztalnak, figyelmeztessék a szemetelőket - nyilatkozta Varga László a papa-ma.hu-nak.A vezérigazgató hozzátette, a kitermelés után az új facsemeték ültetését is megkezdik már a jövő hét folyamán.

A tó mentén hársfasort alakítanak ki, és egy erdőszegélyt is telepítenek húsos somból, emellett pedig a tavasszal telepített és azóta elpusztult fákat is pótolják a Külső-Várkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!