Pápa

2017.02.22. 19:55

Pandák és szélenergia

Pápa - A fizika, a biológia, a földrajz, a kémia és a matematika tudományterületén csillogtatták meg tudásukat a református gimnáziumban a Császár Elemér természettudományos csapatverseny résztvevői.

Polgár Bettina

Hetedik alkalommal rendezte meg a pápai református gimnázium a 7-8. osztályos diákok számára kiírt Császár Elemér természettudományos csapatversenyt, melyen ez alkalommal a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola csapata diadalmaskodott. A győztes társaságot Masszi Ákos Zsombor, Tóth Levente és Feczkó Csongor alkotta.

Somosiné Németh Aliz, a pápai református gimnázium tanára, a rendezvény szervezője elmondta: idén kilenc oktatási intézményből 14 háromfős csapat indult a szellemi erőpróbán. A megmérettetésre a helyi és a környékbeli iskolák mellett többek között Veszprémből és Székesfehérvárról is érkeztek versenyzők.

A diákoknak egy fizikai mérést is el kellett végezniük a csapatverseny során
Fotó: pápai református gimnázium

- A gyerekeknek a verseny első részében ki kellett tölteniük egy feladatlapot. A kérdések idén többek között a pandák védelme és a szélenergia köré csoportosultak, majd egy fizikai mérést is el kellett végezniük a fiataloknak - tudtuk meg Somosiné Németh Aliztól.

Amíg a tanárok a feladat-lapokat javították, a diákok sem unatkoztak, mivel a természettudományos érdeklődésű fiataloknak Újgenerációs szekvenálás címmel előadást tartott Lovrics Anna matematikai modellező, posztdoktor. A program során az érdeklődők egyebek mellett betekintést nyerhettek a módszerbe, ami lehetővé tette az óriáspanda genomszekvenciájának meghatározását.

A Császár Elemér természettudományos csapatversenyt idén a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola csapata nyerte, második helyen a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola végzett, míg a harmadikok a pápai Türr István Gimnázium fiataljai lettek. A Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola csapata különdíjban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!