Pápa

2016.10.17. 15:40

Ősszel negyvenheten érettségiznek Pápán

Pápa - Előrehozott érettségit már csak idegen nyelvből és informatikából lehet tenni, októberben és novemberben a rendes közép- és emelt szintű vizsga mellett javító, szintemelő, ismétlő, kiegészítő és pótló vizsgákat tehetnek a diákok.

Laskovics Márió

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött el múlt pénteken a 2016/2017-es tanév őszi érettségi időszaka. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint október 14. és november 25. között a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolákban (és a 20 kormányhivatal szervezésében) 151 vizsgahelyszínen 8 857 diák érettségizik. A vizsgák 145 érettségi bizottság közreműködésével zajlanak majd. Az írásbeli vizsgák október 14-től október 27-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete november 10., vége november 14., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 21-25.

A hivatal tájékoztatása szerint a diákok együttesen több mint 11 ezer vizsgát tesznek le, ebből (kerekítve) 3 700 emelt szintű, 7 300 pedig középszintű vizsga. A tavaly őszi vizsgaidőszakhoz képest az emelt szintű vizsgák száma 16 százalékkal nőtt, míg a középszintű vizsgáké 8 százalékkal csökkent. A változás oka az összes vizsgán belül a javító vizsgák számának csökkenése, és a szintemelő, valamint az ismétlő vizsgák számának növekedése - írta az MTI.

Ma délelőtt felkerestük a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma intézményét, ahol ottjártunkkor a magyar nyelv és irodalom tantárgyból zajlott az írásbeli érettségi vizsga. A vizsgázó diákok többsége idő előtt befejezte az írásbelit, ketten-hárman használták ki maximálisan a rendelkezésre álló időt.

- Nálunk 47 fő jelentkezett érettségi vizsgára, nemcsak Pápáról, hanem a Centrum fennhatósága alól, így Várpalotáról, Zánkáról és Zircről is érkeztek tanulók, de más intézményekből is jöttek. Ma magyar nyelv és irodalomból 14 fő érettségizett, illetve délután még egy-egy fő vizsgázott közgazdasági alapismeretekből és vendéglátás-idegenforgalom alapismeretekből. Kedden matematikából 18 fő, szerdán történelemből 1 fő, csütörtökön angolból 8 fő, pénteken informatikából 3 fő, jövő héten németből 5 fő, fizikából 1 fő és katonai alapismeretekből 1 fő vizsgázik. Hárman vizsgáznak emelt szinten, ketten szintemelő, egy fő pedig ismétlő emelt szintű vizsgát tesz – mondta el nekünk Rasek Anita tagintézményvezető-helyettes, a pápai érettségi vizsga koordinátora.

- Most már előrehozott érettségit csak idegen nyelvből és informatikából lehet tenni, tehát ősszel a rendes közép- és emelt szintű vizsga mellett lehetőség van javító, szintemelő, ismétlő, kiegészítő és pótló vizsgákat tenni. Az őszi érettségi vizsga tőlünk kilenc kollégát érint, továbbá a katonai alapismeretekre és a vendéglátás-idegenforgalom alapismeretekre a másik tagintézményből, az Acsády Ignác Szakképző Iskolából érkezik egy-egy vizsgáztató tanár. A szóbeli időpontja november 21-22-én lesz, akkor zárjuk le az őszi érettségit – tette még hozzá Rasek Anita.

Sterner Ákos

- Májusban nem sikerült a magyar nyelv és irodalom vizsgám, szóbelin keveset mondtam, úgyhogy kényszerből vizsgáztam újra most októberben. Szerintem most jobban sikerült, kétszer annyit írtam mindenhova, mint májusban – reménykedik a pápai Sterner Ákos, aki a „Közgázban" tanult és ötödéven jelenleg is oda jár logisztikára.

Darabos Dávid Csaba

- Sajnos a tavalyi tanévben megbuktam irodalomból és nyelvtanból is, így nem is érettségizhettem. Minden más tantárgyamból meglett az érettségim. Erre jobban fel tudtam készülni, remélem, hogy meg lesz a kettes vagy a hármas szint, nehezebbre számítottam. Szerencsére a bukásom ellenére már felvettek, Csongrádra járok fegyverműszerész szakra - árulta el nekünk Darabos Dávid Csaba.

Sárvári Csenge
Fotó: Laskovics Márió

- A tavaszi magyar nyelv és irodalom érettségim négyes lett. Százalékot jöttem javítani, mert ahol szeretnék továbbtanulni, ott magas, 400 feletti a ponthatár. Mindenképpen szeretném, hogy felvegyenek, ezért olyan tárgyból vizsgázom, amiből biztos, hogy sikerülhet javítani, mert négy évig ötös voltam belőle – bízik a legjobbakban a tapolcafői Sárvári Csenge, aki az orvosira készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!