Pápa

2015.08.04. 11:15

Néptáncosok a pápai Fő téren

Pápa - Szép magyar tánc címmel folklór est várta a Fő térre az érdeklődőket. A néptáncosok fellépése mellett a kézműves mesterségek képviselői is bemutatkoztak a rendezvényen.

Molnár Tímea

Alig tíz perccel a vége előtt az időjárás megálljt parancsolt a programnak. A Fő térre lezúduló eső miatt a zenészek, táncosok, a közönség mind fedett helyet keresett magának. Ki a nyitott Nagytemplomban, ki a kapuszín alatt lelt biztonságra és a belvárosi cukrászdák, vendéglátóhelyek is befogadták a menedéket keresőket. A taps és az ováció így elmaradt a fellépés után, de a Vadvirág Néptáncegyüttes tagjai és a Tánc-Lánc AMI táncosai szórakoztató előadást nyújtottak a Fő téri nyár rendezvénysorozat keretében rendelkezésükre álló idő alatt.

Népművészeti motívumokat is festettek a résztvevők. Fotó: A szerző

Közel 80-an szerepeltek a programban, a Vadvirág felnőtt táncosai, az együttes két utánpótlás csoportjának, a Pipitér és a Nefelejcs csoportnak a tagjai, valamint a Tánc-Lánc Csalóka csoportja. A talpalávalót Németh Dénes és zenekara húzta, a repertoárban helyet kapott rábaközi tánc, kalocsai és szatmári továbbá kalotaszegi és mezőségi táncok is. A produkciók közt Müller Anita, a Tánc-Lánc AMI igazgatója mutatta be a fellépőket, a háttérben Müller Zoltán, a Vadvirág Néptáncegyüttes és a két utánpótlás csoport művészeti vezetője segédkezett, akár úgy is, hogy énekkel erősítette a számokat vagy tapssal diktálta a ritmust. A két szakember elmondása szerint a táncosok kis pihenőtől eltekintve végigdolgozták a nyarat, a Fő téri fellépést megelőzően egy nappal a Művészetek Völgyében, Taliándörögdön szerepeltek, ahol Pápa városa meghívott vendég volt idén.

A Fő téren összegyűltek többsége a néptáncosokra figyelt, de lehetőség nyílt arra is, hogy a magyar népi kultúra más szegmensébe is bepillantást nyerjenek a kíváncsiak. A Bakonyalja Népművészeti Egyesület tagjai mellé főként gyerekek szegődtek, Győry Eszter irányításával fonalból készítettek virágot, Kissné Kukor Judit asztalánál sógyurmából, fogpiszkáló és feketebors felhasználásával süniket gyártottak, Bódi-Babos Anita segítségével kukoricacsuhéból készültek a késztermékek, Reidmár Linda pedig szeletelt tégla lapokat hozott, amelyekre akrilfestékkel népművészeti motívumokat, például virágkompozíciókat lehetett festeni, vagy tetszőleges szöveggel, akár saját névvel feliratozni. A függesztékkel ellátott kis táblák alkalmasak ajtó- vagy falidísznek, de vendégváróként ablakba is el lehet helyezni őket.

A Fő téri nyár augusztusban még két alkalommal várja a belvárosba az érdeklődőket, augusztus 8-án a 701-es csoport zenekar lép fel, majd augusztus 29-én komolyzenei koncert szerepel a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!