Pápa

2017.02.12. 21:40

Nagy sikerű böllérfesztivál

Nemesgörzsöny- A tavaly debütáló nemesgörzsönyi böllérfesztivál olyan nagy sikert aratott, hogy nem volt kérdés, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány idén újra megrendezi a böllérversenyt és a hozzá kapcsolódó szórakoztató programokat. 2017-ben 16 csapat mérte össze tudását, a fesztivál díszvendégei ezúttal a békési Biharugra böllérei voltak.

Polgár Szilárd

A program szombaton kora reggel kezdődött a sertések elkábításával és kivéreztetésével, majd következett a perzselés, a mosás, a bontás és a szétszedés. A hagyományos reggeli ételek és a fogópálinka minősítése után délhez közeledve már nyoma sem volt a levágott sertéseknek. Ekkor a kolbászok, hurkák, sonkák és szalonnák is készen sorakoztak a csapatok portáinál. A böllérmunka közben rövid, de intenzív havazás is köszöntötte a nemesgörzsönyi fesztivált.

A második alkalommal megszervezett nemesgörzsönyi böllérfesztiválon 16 csapat mérte össze a tudását. A munka közben rövid, de intenzív havazás is köszöntötte a verseny résztvevőit Fotó: Polgár Szilárd

- Ebben az esztendőben a legtávolabbról a biharugrai és a tiszacsegei csapatok érkeztek, utóbbiak a disznótoros étkek mellett rendkívül finom harcsateperőt is készítettek - nyilatkozta a Naplónak Németh Attila főszervező, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány kuratóriumának tagja.- Érdekességként elmondanám, hogy szombaton kora reggel két magyar hölgy is érkezett Norvégiából és Svédországból, ők csak a nemesgörzsönyi böllérfesztivál kedvéért látogattak haza.

Úgy látjuk egyébként, hogy a böllérverseny idei indulói számával elértük a teljesítőképességünk határát, ennél több csapatnak már nem igazán tudnánk helyet biztosítani. A fesztiválon családi programként voltak kézműves játszóházak és egy termelői utca is, ahol saját készítésű mézeket, füstölt vadhúsokat, házi rétest lehetett kóstolni. Arra törekszünk, hogy egy régi magyar hagyományt ápoló eseményen a kitelepülő termelők is ezt a tradíciót képviseljék - tette hozzá Németh Attila. Mint mondta, a programok szervezése kis túlzással már az első rendezvény másnapján elkezdődött, de a munka dandárja az elmúlt három-négy hónapba zajlott igazán.

A szakmai zsűri elnöke Bede Róbert mesterszakács volt Fotó: Polgár Szilárd

A rendezvény kora dél- utáni megnyitóján először Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a böllérfesztivál fővédnöke mondott köszöntőt, majd Kovács Zoltán ország-gyűlési képviselő, Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Tatai László, Nemesgörzsöny polgármestere és Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is köszöntötte a fesztiválozókat. A böllérverseny során elkészült finomságokat neves gasztronómiai szakemberekből álló zsűri értékelte, amelynek elnöke Bede Róbert mesterszakács volt.

- Az életben nagyon jószívű vagyok, az ételeknél viszont nem ismerek pardont - fogalmazott a Naplónak nyilatkozva Bede Róbert. - Jobbító szándékkal mondom ela véleményemet, és ezt Nemesgörzsönyben a csapatok igényelték és kérték is. Sokféle ételt kóstoltunk, minden csapat a hurkán és a kolbászon kívül még két-három-fajta finomságot is készített. Őszintén mondom, nem találtam rossz ételt, kifejezetten jó ízű étkek kerültek a tányérokra. Ugyanakkor talán lehetett volna kicsit bátrabban bánni a fűszerekkel és az ízekkel. A húsételek mellett elképesztően finom házi savanyúságokat is kóstoltam, és most nem szeretnék kitérni a fogópálinkákra, mert reggel meg azokat zsűriztük - jegyezte meg jókedvűen az ismert és népszerű mester-szakács.

A böllérfesztivál díjkiosztóján a fődíjat, azaz a Nemesgörzsöny böllére címet a Malomsoki Malackodók csapata nyerte el, ám minden induló kapott valamilyen elismerést. Díjazták többek között a legszebb sonkát és szalonnát, a legfinomabb kolbászt és toros ételt, illetve megválasztották a legvidámabb csapatot és a legszebb portát is, a tombola fődíja pedig egy mangalica volt.

A rendezvény kísérőprogramjai során Csep regi Éva is fellépett Fotó: Polgár Szilárd

A fesztivál gazdag kísérőprogramjában először Tóth Tünde énekes lépett az óriási rendezvénysátor színpadára, majd Hajnal Nikolett nótacsokrát hallgathatta meg a közönség, őt Greznár Zoltán és zenekara kísérte. Ezt követően Mészáros János Elek énekelt ismert operaáriákat, valamint nép- és táncdalokat, majd Csepregi Éva Neoton-slágereket hozott el Nemesgörzsönybe. Késő délután Csordás Tibor és Kefír duója, a Retro Macho's a '90-es évek nagy Fiesta- és V-Tech-slágereit adta elő. A remek hangulatú fesztivál záróakkordjaként Jolly és Suzy párosa énekelt közkedvelt slágereket az akkor már több ezer fős közönségnek, igazolva, hogy az idei nemesgörzsönyi böllérfesztivál is hatalmas siker volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!