Pápa

2017.03.23. 21:00

Művészet és a Jóisten

Pápa - A szerzetességnek napjainkban az a feladata, hogy Istenre mutató jel legyen - vélekedik Fecske Orsolya festőművész, Magyarország legnépesebb női szerzetesrendjének, a Szociális Testvérek Társaságának tagja.

Polgár Tibor

Fecske Orsolya a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi csoportjának meghívására érkezett Pápára, a levéltár udvari nagytermében Művészet és szerzetes-ség címmel tartott előadást.

- Amióta ráébredtem a hivatásomra, nálam a szerzetesség és a művészet nem működik egymás nélkül. Mindaz, ami a művészetben felmerül vagy megvalósul, abban a kapcsolatban gyökerezik, amit a szerzetesség ír le Isten és köztem - mutatott rá az előadó.

Mint mondta, napjainkban a szerzetességnek az a feladata, hogy Istenre mutató jel legyen. - Jel, ami azt tartja a szemünk elé, hogy Isten létezik, az Istennel való személyes, szeretettel teli kapcsolat létezik. Isten olyan valaki, aki számára az embernek érdemes odaajánlania az életét. Isten kézbe veszi az életemet, formálja, alakítja, beteljesíti azt - fűzte hozzá.

Fecske Orsolya Pápán a levéltárban tartott előadást
Fotó: Polgár Tibor

Fecske Orsolya kérdésünkre kifejtette, a szerzetességnek rengeteg fajtája alakult ki a világtól elvonultan remeteéletet élőktől kezdve egészen a társadalom aktív tagjaiként tevékenykedő modern szerzetesekig. Ő maga a Szociális Testvérek Társaságának a tagja, amit 1923-ban alapított meg az első magyar női országgyűlési képviselő, Slachta Margit. Ez egy úgynevezett pápai jogú, apostoli életet élő szerzetesközösség. - A Szentléleknek szentelt, bencés, modern, szociális küldetést megvalósító közösség vagyunk
- jellemezte szerzetesrendjét a KÉSZ Pápai Csoportjának aktuális vendége.

Hozzátette: radikális keresztény életet élve vannak jelen a kinti világban, az emberek között, miközben figyelik, hol tudnak segíteni. Kiemelt feladatuknak tartják a gyermekek, a nők és a családok védelmét. Többek között tanárnő, orvos, pszichiáter, művész, gazdasági szakember, rádiós is található a Szociális Testvérek Társaságában, fontos számukra, hogy az élet minden területén kapcsolatba kerüljenek az emberekkel és Istenhez segítsék őket. Szociális munkát is végeznek: időseket, fogyatékkal élőket gondoznak. Fecske Orsolyától megtudtuk, a Szociális Testvérek Társaságának 83 tagja van, az ország több pontján is megtalálhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!