Pápa

2017.03.17. 14:56

Misszióra készülnek a verbiták Pápán

Pápa – A verbita missziósok kilenc iskolában mutatkoznak be, tesznek tanúságot, meglátogatnak betegeket, szegény és roma családokat, valamint a templomi programok liturgiájában is részt vesznek.

Laskovics Márió

Plébániai missziót szervez a Szent Anna-plébánia verbita missziós papok és szerzetesek közreműködésével március 23. és 26. között, és kérik hívő tagjaikat, aki teheti, kapcsolódjon be a felkínált programokba. A pápai plébánia életében eddig kétszer volt az evangélium hirdetését szolgáló misszió, 1942-ben és 2010-ben. Hét éve szintén a verbita szerzetesrend látogatott a városba, idén szám szerint tizenhatan érkeznek a Föld különböző részeiről, így Magyarországon kívülről Indiából, Indonéziából, Kongóból, Brazíliából, Lengyelországból, és a Fülöp-szigetekről. Három nővért, négy felszentelt papot, és kilenc szerzetes testvért vagy kispapot várnak, akik elszállásolására a plébánia hívei vállalkoznak. Kettős célja van a missziónak, egyrészt a belső megerősödés a sok szentgyónási lehetőséggel, közös imával, a tanúságtételekkel. Másrészt pedig a lelki szolgálat kifelé történő hatása, a példamutatás – tudtuk meg Salgó Ferenc kanonok-plébánostól.

A plébániai misszió tervezett programjáról előrevetítette, a verbita missziósok öt általános iskolában és négy középiskolában tanúságot tesznek, bemutatkoznak, de meglátogatnak betegeket, szegény és roma családokat is. Valamint a templomi programok liturgiájában is részt vesznek.

Salgó Ferenc kanonok-plébános a Szent Anna-templom előtt, ahol a misszió esti programjai összpontosulnak.

Ferenc atya a programok közül kiemelte a lelki adoptációt, melynek lényege, hogy akik fogadalmat tesznek március 25-én a Szent József-kápolnában tartott szentmise elején, azok vállalják, hogy kilenc hónapon át, december 25-ig egy veszélyben lévő magzat megszületéséért naponta elimádkoznak egy tized rózsafüzért és egy rövid imát.

- Külön érdekes, hogy ez az imamozgalom Lengyelországból indult, a szentmisét pedig Burbela Gergely, a magyar verbiták lengyel származású tartományfőnöke végzi majd. Sajnos még mindig fogy a népesség, plébániánkon ez évben eddig csupán két keresztelés jutott huszonöt temetésre. Ezzel a fogadalomtétellel jót teszünk, megakadályozzuk a rossz döntést és megmentünk egy értékes életet – fűzte hozzá a katolikus pap.

A misszió záró szentmiséjét március 26-án, vasárnap 10.30-kor tartják a Szent József-kápolnában, amelyen Márfi Gyula érsek elhelyezi a 2017-es évszámot a missziós keresztre. Salgó Ferenc atya arra kéri a híveket, hozzák magukkal a számukra kedves feszületeket, hogy a veszprémi érsek megáldhassa azokat. Legyen ez hitvallás Jézus Krisztus mellett!

Ferenc atya szerint kettős célja van a missziónak, egyrészt a belső megerősödés a sok szentgyónási lehetőséggel, közös imával, a tanúságtételekkel, másrészt pedig a lelki szolgálat kifelé történő hatása, a példamutatás

A részletes program: Március 23-án, csütörtökön a Szent Anna-templomban 17.15-től missziós rózsafüzér, 18-tól szentmise a missziós kereszt megáldásával, 19-től a missziósok tanúságtétele, 20-kor pedig találkozó lesz a vendéglátó családokkal. Március 24-én, pénteken délelőtt a verbiták tanúságot tesznek az iskolákban, illetve betegeket látogatnak a kórházban és otthonaikban. 14-kor a a Teveli úti otthonház idős lakóit látogatják meg, majd 15-től részt vesznek a Szent József-kápolna keresztútján, 17-től pedig a Szent Anna-templomén, majd 18-tól a szentmisén is, 19-kor tanúságtétel szerepel a programban. Március 25-én, szombat délelőtt 9-től szentmise a Szent Anna-templomban, 10.30-tól a Szent József-kápolnában lelki adoptáció fogadalomtétellel, 14-tól roma és szegény családokat látogatnak meg otthonaikban a Hódoska-majorból kiindulva. A Szent Anna-templomban 17.15-től rózsafüzér, 18-tól szentmise, 19-től tanúságtétel lesz. Március 26-án, vasárnap 7.30-kor és 9-kor szentmise lesz a Szent Anna-templomban, 10-30-tól pedig a Szent József-kápolnában tartják a misszió-záró szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!