Pápa

2016.12.19. 12:28

Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma

Pápa – Az idei ökumenikus imahét pénzbeli adományaiból létesítettek ételdobozt a piacon, amelybe bárki elhelyezheti élelmiszer-felajánlásait a nélkülözők számára.

Laskovics Márió

December 19-én, hétfőn délelőtt a helyi történelmi felekezetek és az önkormányzat közösen átadott egy ételdobozt a pápai piac épületének Spar áruház felőli oldalán. Az ország más városaiban már bejáratott filantróp kezdeményezéssel a Pápán élő rászorulókat szeretnék segíteni, támogatni és arra biztatni a helyieket, hogy élelmiszert helyezzenek el az ételdobozban.

Az átadón Áldozó Tamás polgármester elmondta, hosszú előtörténete van a doboznak. - Olyan helyet kerestünk, ahol szem előtt van, kellően nagy a forgalom. Autóval is meg lehet itt állni, ez segítheti a pápaiakat adományaik elhelyezésében. Reméljük, hogy beválik, és mind a rászorultak, mind az adományozók megtalálják benne a lehetőséget – közölte a város vezetője.

A történelmi egyházak képviselői: Szakács Gergely református lelkész, Salgó Ferenc kanonok-plébános, Boncz Zoltán baptista lelkipásztor, Polgárdi Sándor evangélikus esperes, ifj. Márkus Mihály református lelkész.

A jótékony vállalkozást, az ételadomány-dobozt a történelmi egyházak képviseletében Salgó Ferenc kanonok-plébános szentelte fel, majd Szakács Gergely református lelkész igehirdetésében Márk evangéliumából olvasott fel egy részletet.

- Mai életünkben sokakban tudatosul, hogy olyan munkaalapú társadalomban élünk, ahol felelősek vagyunk egymásért. Azok, akik nehéz helyzetben vannak, mégsem eshetnek ki ebből a hálóból, mert valaki figyel rájuk. Karácsony ünnepére készülődve Pápa városában sokan vannak olyan helyzetben, hogy tudnak adni valamit: mindennapi kenyeret, finom ételt, tartós élelmiszert, gyümölcsöt – fogalmazott Polgárdi Sándor evangélikus esperes Isten áldását kérve a kezdeményezés adakozói és haszonélvezői feleire egyaránt. Az átadó Boncz Zoltán baptista lelkipásztor hálaadó és könyörgő imádságával ért véget, s a történelmi felekezetek és az önkormányzat képviselői példát mutatva elhelyezték élelmiszer-adományaikat az idei ökumenikus imahét adományaiból létesített „Enni adok – Enni kapok” ételdobozba.

A városi önkormányzat részéről Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester járt elöl jó példával, s helyezte el élelmiszer-adományait a dobozba.

- Körülbelül 120-130 ezer forint gyűlt össze, nagyon szépen adakoztak közösségeink tagjai. Minden évben meghatározunk egy közös célt, hogy mire gyűjtsünk. Január elején úgy döntöttünk, hogy a szegényeket támogatnánk, s mivel több városból hallottunk már erről a lehetőségről, évek óta szerettünk volna egy ételdobozt készíttetni. A kissé hosszúra nyúló előkészületek után sikerült a városvezetés támogatásával egy forgalmas, vallási szempontból semleges helyet találnunk neki - tudtuk meg Szakács Gergely lelkipásztortól.

- Az ételdobozon nincs zár, csak egy retesz, hogy bárki hozzáférhessen. Érdemes tartós élelmiszert elhelyezni benne, ami nem romlik meg. A doboz mintegy százezer forintból, minőségi, az időjárási viszonyokat jól bíró anyagból készült. A fennmaradt összegből élelmiszert vásárolunk. A lelkész és plébános testvérekkel úgy beszéltük meg, hogy havonta egy-egy plébánia, illetve gyülekezet felel az ételdoboz feltöltéséért, karbantartásáért – árulta el Szakács Gergely.

Az ételadomány-dobozon a következő felirat olvasható: Enni adok – Enni kapok. Ide helyezd el az éhezőknek szánt ételcsomagot. Kérjük, hogy nem romlandó, kicsi ételcsomagot készítsél. Az éhes emberek innen elvihetik. Lehetőleg ne az utcán fogyaszd el, hanem vidd el. A szekrényt rendszeresen tisztítjuk. Kérjük, ne okozz benne kárt! Segíts megóvni a tisztaságot! Felelős: pápai római katolikus, református, evangélikus, és baptista felekezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!