Pápa

2017.03.21. 18:55

Mindennapi, éltető vizünk

Pápa - A víz világnapjához kötődően gazdag, többnapos programsorozattal készült a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. Legutóbb a csókai óvoda kisgyermekei nyerhettek betekintését a szennyvíztisztítás folyamataiba.

Polgár Bettina

Negyvenfős csoport látogatott el a csókai óvodából a pápai szennyvíztisztító telepre kedden. Szili Ágnes, a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. laboratóriumvezetője elmondta, a kisgyermekeknek bemutatták a laboratóriumot, emellett az óvodások megtekinthették a mikrobiológiai részleget, ahol kipróbálhatták a mikroszkópot és a szűrőberendezést.

- Az ivóvízlaboratóriumban pipettázhattak a gyerekek, illetve a vízfelhasználásról és a vízminőségről is beszélgettünk velük, valamint szó esett arról, hogyan jelenik meg az életükben a víz. A szennyvíztisztító telepen pedig megnézhették a kicsik, milyen sok szennyeződés jut a vízbe, és a szennyezett víz hogyan tisztul meg a telepen - magyarázta Szili Ágnes.

Szili Ágnes (balra) elmondta,a kisgyermekeknek bemutatták a laboratóriumot, emellett az óvodások megtekinthették
a mikrobiológiai részleget, ahol kipróbálhatták a mikroszkópot és a szűrőberendezést

Hozzátette, a gyermekekkel megtekintették a befolyó szennyvizet és a tisztított vizet, mivel nagyon fontos, hogy ez a korosztály is szembesüljön azzal, hogyan tudják a környezetet védeni. A laboratóriumvezető kiemelte, a csókai óvodások számára kiemelt fontossággal bír a környezetvédelem, és minden esztendőben elsőként jelzik részvételi szándékukat a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. ilyen jellegű eseményeire.

Szili Ágnes megjegyezte, programokból a hét további részében sem lesz hiány. - Az eseménysorozat múlt pénteken és szombaton félnapos víztorony-látogatással indult, a nyílt napok sora azonban március 23-án, csütörtökön folytatódik, ugyanis 17 órától a tapolcafői vízbázist lehet megtekinteni. Az érdeklődők megnézhetik a kutakat, az UV-berendezést, a feltörő forrásokat, később pedig tehetnek egy sétát a tanösvényen. A program során beszélünk a pápai vízszolgáltatás történetéről, a régmúltjáról, a közelmúltjáról, valamint a különböző tervekről. Március 24-én, pénteken pedig szintén 17 órától nyílt napot tartunk a nagyközönség számára a pápai szennyvíztisztító telepen. Itt a technológusunk vezeti végig az érdeklődőket, akik nemcsak a befolyó és az elfolyó vizet, hanem az egész technológiai folyamatot láthatják. Erre az eseményre elsősorban családokat, felnőtteket várunk - adott áttekintést lapunknak nyilatkozva Szili Ágnes.

A csókai óvodából mintegy negyven fő látogatott el a pápai szennyvíztisztító telepre

Kiemelte, a víz világnapja kapcsán fontos céljuk az iskolás korosztály megszólítása. - Hétfőn Pápakovácsiban voltunk, ahol a helyi iskola tanulóinak, 160 gyereknek tartottunk előadást az ivóvízbázisról, a szennyvíztisztításról, illetve felhívtuk a figyelmüket a csapvízfogyasztásra. Közösen koccintottunk, minden gyerek kapott egy-egy pohár tiszta vizet és hűtőmágnest. Szerdán a Türr István Gimnázium diákjait, 60 főt várunk a víztoronyba a délelőtt folyamán, illetve a szennyvíztelepre a közgazdasági szakközépiskolásokat. Ők is gyakran eljönnek hozzánk, mert az oktatási intézményekben nagyon fontosnak tartják a környezetünk védelmét és a gyerekek tájékoztatását. Szerda délután pedig a Magyar Hidrológiai Társaság Veszprém Megyei Területi Szervezete, a helyi vízügyi igazgatóság és a két megyei vízszolgáltató cég által hirdetett rajz-, tanulmány-, illetve fotópályázat díjkiosztóját tartják 14 órától a Várkertfürdőben - tudtuk meg.

A Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. laboratóriumvezetője hozzáfűzte, a múlt héten a helyi református gimnázium környezetvédelmi szakköre készített videót a tapolcafői vízbázison, amelyet szintén a víz világnapjához kapcsolódó pályázatra nyújtottak be a tanulók.

- A jövő hét elején, március 28-án, kedden és 29-én, szerdán pedig a programsorozat zárásaként egy-egy óvodáscsoport látogat el a tapolcafői vízbázisra és a víztoronyba - zárta gondolatait Szili Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!