Pápa

2016.09.23. 20:15

Megyei körkép: Barátkoznak a vízzel a gyerekek

Pápa, Zirc, Sümeg, Ajka, Devecser - Az úszás az egyik leghatékonyabb és talán legegészségesebb mozgásforma. Sok iskolában már a tanterv kötelező része. Körbenéztünk megyénkben, hol tanulhatnak úszni a gyerekek.

Kutasi Zsófia

- Ma Magyarországon az uszodák nem tartoznak a piaci kategóriába, inkább közjóléti létesítményként értelmezhetők - nyilatkozta a Naplónak Huszár Hajnalka, a pápai Várkertfürdő marketing- és értékesítési vezetője.

Pápán a Várkertfürdő uszodájában a 25 méteres, hatpályás, feszített víztükrű sportmedence mellett egy tanmedence biztosítja az úszás és úszásoktatás helyszínét. Az úszás lehetőségén túl a létesítmény saját szervezésében úszásoktatást is szervez: hét oktatóval, 12 csoportban tanulhatnak úszni gyermekek és felnőttek, továbbá az egyéni úszásoktatás is biztosított egy, kettő, illetve három fő részvételével - tájékoztatta lapunkat Huszár Hajnalka.

Putz Andrea, a Balaton Vízilabda Klub edzője tart úszásoktatást óvodásoknak a zirci tanuszodában. A kihasználtság 85–90 százalékos
Fotó: Penovác Károly

Mint Huszár Hajnalka, a pápai Várkertfürdő marketing- és értékesítési vezetője elmondta, a kisgyermekes családok körében rendkívül népszerű és kedvelt a baba-úszás, a medencetérben pedig egy gyerekcsúszda és egy gyermekpancsoló is szolgálja a legfiatalabb korosztály vízzel való barátkozását.

- Az aktív kikapcsolódásra vágyó, a rendszeres mozgást mindennapjaikba beillesztő vendégek körében népszerű a pápai uszoda, hiszen gyakorlott és kezdő úszók számára is biztosítja a biztonságos sportolás lehetőségét, a medencék körüli pihenőágyak pedig a kényelmet szolgálják. Mindezek ellenére az egyéni látogatók száma összességében sokkal kevesebb a vártnál, az uszoda esetében csak egyes napszakokban mutatkozik intenzív igénybevétel.

Fotó: Penovác Károly

A kihasználtságot jelentősen javítják az úszásoktatáson részt vevő diákcsoportok. Az uszoda üzemeltetési költségeit nem fedezik a bevételek, ugyanakkor azt tudni kell, hogy ma Magyarországon az uszodák nem tartoznak a piaci kategóriába, inkább közjóléti létesítményként értelmezhetők - hangsúlyozta a Várkertfürdő marketing- és értékesítési vezetője.A szakember kérdésünkre megjegyezte, a pápai önkormányzat 2003 óta minden tanévben kilenc alkalomra szóló úszásoktatást biztosít a gyermekek számára. Ez a nagycsoportos óvodásoktól kezdve a végzős középiskolásokig bezárólag minden diákot érint, az oktatást a testnevelésórák rendjébe illesztik be.

Babai Gergő úszásoktató a hátúszást tanítja Péter Sára Hanna nagycsoportos óvodásnak a pápai Várkertfürdő tanmedencéjében Fotó: Huszár Hajnalka

- A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) úszásoktatásba való bekapcsolódásával ez úgy változott, hogy az önkormányzat azokon az évfolyamokon finanszírozza az úszásoktatást, ahol a Klik nem. Így változatlanul elmondható, hogy Pápán minden hat és 18 év közötti fiatal részesül ingyenes úszásoktatásban a Klik vagy az önkormányzat által - mutatott rá Huszár Hajnalka.Emellett szervezett keretek között a Pápai Úszó Sportegyesület, a Pápai Sportegyesület vízilabda-szakosztálya, valamint a már említett saját úszásoktatási csoportok használják a fürdő uszodáját, ami rendszeresen helyet biztosít úszóversenyeknek, vízilabda-mérkőzéseknek, nem utolsósorban pedig helyi és környékbeli civil egyesületek, klubok fürdőlátogatásainak.

Fotó: Penovác Károly

A zirci tanuszoda 1998 óta működik a városban, üzemeltetője a Zirci Városüzemeltetés Közhasznú Nonprofit Kft. Schreindorfer Károly, a cég ügyvezetője elmondta, a tanuszoda kihasználtsága jó, 85-90 százalékos. Zircről és a környékről is fogadnak csoportokat hétfőtől szombatig. Az alsó korosztályhoz tartoznak az óvodai felső csoportos gyermekek, emellett általános iskolások látogatják a tanuszodát. Az iskolai úszásoktatás mellett gyógytornát, baba-úszást is tartanak a medencében, valamint a Balaton Úszó Klub tagjai vízilabda-oktatáson vesznek részt. Sümegen idén helyezték el a tanuszoda alapkövét az egykori strand területén.

Fotó: Penovác Károly

A tervek szerint jövő nyárra elkészül a létesítmény, amely a gyermekek oktatását látja el, illetve nyári szünetben strandként is működhet. Jelenleg Celldömölkre és Keszthelyre járnak úszni a sümegi gyermekek. Ajkán márciusban adták át - másfél évig tartó munkálatok után - a felújított uszodát, amelynek jelentős része a vállalkozók társasági adójából valósult meg. A beruházás 850 millió forintba került. A felújítás másfél éve alatt hetente három-négyszer jártak más településre az ajkai sportolók.

Fotó: Penovác Károly

Az ünnepélyes átadáson részt vevő Nemcsik Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára örömteli eseménynek nevezte az ajkai uszoda átadását, hiszen ez nem gyakran fordul elő. Azóta nem-csak helyi, hanem a környékbeli településeken tanuló gyermekek is rendszeresen járnak Ajkára úszni a féléves csúszással átadott létesítménybe. Devecserben nincs uszoda, ezért Pápán, illetve a felújítás befejezése óta Ajkán tudnak a gyermekek úszni. Mivel kevés a tornaterem, a sportcsarnok építése fontosabb a városnak, de örömmel fogadnának egy uszodát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!