Pápa

2017.02.24. 09:15

A szobatisztaságról - Lőrincz Matild gyermekorvos előadása

Pápa - A szobatisztaságot nem lehet erőltetni, mert a kialakulásához a gyermek testi és lelki érettsége szükséges.

Varga Bea

A szobatisztaság nem egy betanított tulajdonság, hanem egy képesség, aminek a kialakulási folyamatába nem szabad erőszakkal bele-avatkozni, sokkal inkább a rugalmasság elvét kell vele kapcsolatban alkalmazni - hangsúlyozta Lőrincz Matild gyermekorvos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja gyermek-egészségügyi előadás-sorozatának legutóbbi alkalmán.

- Régen, ahogy a kisgyerek már ülni tudott, gyakran erőszakkal is bilire ültették. Voltak úgynevezett biliszékek, ezekbe még bele is kötötték a gyereket, és egészen addig nem kelhetett fel, amíg nem ürített vizeletet vagy székletet. Manapság már ezt a témát szerencsére sokkal rugalmasabban kezeljük, figyeljük a gyermek fejlődését, és egyénre szabottan kezel-jük ezt a kérdéskört - jegyezte meg a témával kapcsolatban a közkedvelt gyermekorvos.

Lőrincz Matild előadásában hangsúlyozta, a szobatisztaság nem tanulás útján alakul ki, arra minden gyermeknek meg kell érnie Fotó: Pintér-Papp Eszter

Lőrincz Matild elmondta, a kicsik általában kétéves kor körül érik el azt a fejlettségi szintet, amikor már érdeklődni kezdenek a téma iránt.- Ebben az időszakban a saját vizeletük és székletük is érdekelni kezdi a kisgyerekeket, ami azt jelenti, hogy egyfajta érzékenység már kialakult bennük. Ám komoly testi, lelki és szociális érettséget kell elérniük ahhoz, hogy a szobatisztaság tudatossá váljon bennük, ugyanis a tudatos vizelet- és székletürítés folyamatakor bonyolult működés zajlik az agyban. A szobatisztaság nem tanulás útján alakul ki, minden gyermeknek meg kell érnie testileg és szellemileg is arra, hogy vizeletét és székletét tudatosan ürítse. Fontos tudni, mit tehetünk és mit ne tegyünk, hogy ne ártsunk a gyermek lelki fejlődésének.

Nem kell például nagy népünnepélyt tartani, ha sikerül, de ha nem sikerül, akkor sem szabad bántani a gyereket, mert kudarcként fogja megélni a folyamatot. Ha szigorúan erőltetik, kényszerítik, fenyegetik, zsarolják a gyermeket, akkor bizony lelki sérülés jöhet létre és az önbizalma zavart szenvedhet. Amikor már a gyermek majdnem szobatiszta, természetesen előfordulhatnak balesetek, hiszen gyakran belemélyednek a játékba.

A szülők érdeklődve hallgatták a doktornő hasznos tanácsokkal, információkkal szolgáló előadását Fotó: Pintér-Papp Eszter

Ilyenkor sem szabad megbüntetni a kicsit, hanem arról kell biztosítani, hogy nem történt semmi baj. A pelenkáról való leszoktatáskor ajánlott a bugyipelenka használata, és a szobatisztaságra nevelődésben az is sokat segíthet, hogy nyáron, kint a szabadban nem pelenkát, hanem csak egy alsóneműt adunk rá, hogy érezze és lássa, mi is történik valójában - mutatott rá a doktornő, aki hangsúlyozta: a szobatisztaságot nem szabad erőszakkal kikényszeríteni.

A szobatisztaság 2-3 éves kor között alakul ki. Bábozással, meséléssel oldhatjuk, segíthetjük a szobatisztaságra való szoktatás folyamatát - tanácsolta Lőrincz Matild. A gyermekorvos az ágytisztaságról is beszélt az előadásában. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, ha egy kisgyermek ötéves korára nem lesz ágytiszta, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hogy kiderítsék ennek okait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!