Pápa

2017.03.29. 15:55

Leszoktatják a katonákat a dohányzásról

Pápa – Önként jelentkező honvédségi dolgozók tehetik le a cigarettát a MH Pápa Bázisrepülőtér és az Egészségfejlesztő Iroda Farkasgyepű közös munkahelyi programjának újabb állomásaként.

Laskovics Márió

Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Farkasgyepű a MH Pápa Bázisrepülőtérrel együttműködve komplex munkahelyi egészségfejlesztési programot valósít meg, melynek része a honvédségi dolgozók dohányzásról való leszokásának támogatása. A Bázisreptér vezetése törekszik a személyi állomány egészségének megőrzésére, elkötelezett az egészséges életmódra való nevelésben, így dolgozói egészségügyi állapotának megóvásában is, ezért kész segítséget nyújtani azoknak a kollégáknak, akik szeretnének felhagyni káros szenvedélyükkel, a dohányzással. A katonáktól a társadalom magas szintű erkölcsi felelősséget, érték- és normakövetést vár el. A programban résztvevő honvédségi dolgozók jó példát mutathatnak minden olyan személy számára is, akiknek a leszokás eddig szintén nehézséget okozott. Az alakulat dolgozói a nemzetközileg ismert és sikeres Allen Carr Könnyen leszokni a dohányzásról módszer segítségével próbálnak leszokni a füstölésről – derült ki a szerda délelőtt, a Bázisrepülőtér parancsnoki épületében tartott sajtótájékoztatón, melyet követően húsz, a dohányzásról leszokni kívánó katona intenzív, nyolcórás szemináriumon vehetett részt.

Szász Gábor és Lautner Judit tartott sajtótájékoztatót a honvédségi dolgozók dohányzásról való leszoktatásáról

Szász Gábortól, az Allen Carr Magyarország Központ vezető tanácsadójától megtudtuk, a hatvan országban működő módszerrel az elmúlt 34 évben már milliók hagytak fel a dohányzással, köztük olyan sztárok, mint Sir Anthony Hopkins, Oprah Winfrey vagy Demi Moore.

- Teljesen más megközelítést kínál a leszokni vágyó dohányosoknak, mint a hagyományos módszerek. Az átlag leszokó pótszerben gondolkodik, és nem veszi figyelembe, hogy a dohányzás javarészt mentális függőség. A 2010 óta már hazánkban is elérhető új megközelítés valójában egy pszichoterápia, mely során megmutatjuk az önként jelentkezőknek, hogy amit ők tudni vélnek a dohányzásról, az alapvetően hibás. Úgy gondolják, hogy a káros, negatív hatások ellenére kapnak valami pozitív előnyt a cigarettáktól, ezáltal azzal kell megküzdeniük, hogy lemondásnak élik meg a leszokást – jegyezte meg a terapeuta.

Az Allen Carr Könnyen leszokni a dohányzásról módszer szerint egy nap alatt, elvonási tünetek, akaraterő, elhízás, riogatás és gyógyszerek nélkül tehetjük le a cigarettát Fotó: Laskovics Márió

Hozzátette, a dohányzás iránti lelki kötődést egy nap alatt megszüntető módszer pénzvisszafizetési garanciával rendelkezik, ennek alapján kilencven százalékos sikerarány mutatkozik a lakossági szemináriumok tekintetében.

Lautner Judit, az EFI Farkasgyepű irodavezetője elmondta, 2014-ben kötötték meg a komplex munkahelyi egészségfejlesztési programról szóló megállapodást, melynek keretében eddig a dohányosok arányát szűrő állapotfelmérés, az egészséges táplálkozást és a testmozgást népszerűsítő egészségnapok, illetve szakorvosi szűrések valósultak meg a MH Pápa Bázisrepülőtéren. Megjegyezte, a katonai állomány közel harminc százaléka rendszeresen dohányzik, nagyobb részben a férfiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!