Pápa

2016.08.23. 17:00

Különleges érmék és fegyverek

Pápa - A régi érmék, papírpénzek mellett az egzotikus országok fizetőeszközei is helyet kaptak azon az érem- és fegyverbörzén, melyet a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének pápai csoportja 16. alkalommal rendezett meg a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában.

Meleg Andrea

- Egyesületünk a Pápai Történelmi Napok rendezvényhez kapcsolódva szervezte meg először az érem- és fegyverbörzét. Idén sajnos nem sikerült csatlakoznunk a programhoz, mivel ekkor tartották Kaposváron a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének vándorgyűlését. A mai találkozóra több mint 300 gyűjtő érkezett, akik az előző évekhez hasonlóan Budapestről és a Dunántúlról jöttek Pápára - mondta Lóky György, a pápai csoport elnöke.

Az éremgyűjtők körében mindig népszerű a magyar pénzek gyűjtése, elsősorban a jeles évfordulókhoz kapcsolódó érméké. A magyar pénzek közül a Rákóczi-kor, valamint az 1848-as szabadságharc pénzei a legkedveltebbek. Utóbbi azért, mert ek-kor jelent meg a fémpénzeken először az addig használt latin rövidítések helyett magyar szöveg. Ezek az érmék régi gyűjteményekből kerülnek elő és kézről kézre járnak - tudtuk meg Lóky Györgytől. Mint mondta, a pápai csoport tagjai elsősorban a régi korok emlékeit gyűjtik.

- A legdivatosabb a 45 utáni forint, valamint fillér gyűjtése. Érdekes módon mostanában megszaporodtak a börzéken az egzotikus országok pénzei. Ezek elsősorban fém- és papírpénzek a Falkland-szigetektől kezdve egészen Malajziáig - fűzte hozzá Lóky György.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvényen ez alkalommal is tartottak kisárverést, melynek során a gyűjtők egymásra licitálhattak, majd ezt követően értékes tombolatárgyakat sorsoltak ki. A régi érmék, pénzek mellett a már megszokott katonai felszerelések, fegyverek, jelvények, történelmi kiadványok, könyvek, bélyegek, képeslapok, ásványok is vonzották az érdeklődő tekinteteket a gazdag kínálattal rendelkező börzén.

A házigazdák idén ismét elkészítették a találkozó pénzét, egy 500 forintot érő, a büfében levásárolható, de gyűjteménybe is helyezhető pengőt. Az alkalmi pénzzel Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulójára emlékeztek.

Fotó: Meleg Andrea

Hollósy István, a Magyar Éremgyűjtő Egyesület nyugat-magyarországi regionális szervezetének titkára elismerően nyilatkozott a börzéről. Elmondta, hogy az elmúlt 30 évben szinte valamennyi pápai találkozón jelen volt.

- A rendezvény színvonala az eltelt idő alatt nem változott, és a népszerűsége sem csökkent, nem úgy, mint más régiókban. Sajnos látszik, hogy az embereknek nincs elegendő pénzük. Jelenleg is inkább eladni akarnak a résztvevők, mintsem vásárolni. Amibe befektetnek, azok a nemesfémek - jegyezte meg Hollósy István.

A pápai Petőfi Sándor Gimnázium aulája megtelt gyűjtőkkel a hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő, mindig magas színvonalú érem- és fegyverbörzére. Az ország távolabbi pontjairól is érkeztek résztvevők a rendezvényre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!