Pápa

2016.03.25. 12:36

Közlekedésben ők a legjobbak

Pápa - Személygépkocsi, segédmotor-kerékpár, illetve kerékpár kategóriában mérték össze ügyességüket a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa elnevezésű verseny helyi fordulójának résztvevői.

Polgár Bettina

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága minden évben meghirdeti a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupát. A verseny helyi, megyei és végül országos fordulóból áll. - A Pápai Rend-őrkapitányság évente megszervezi a városi fordulót a helyi középiskolások számára. A vetélkedőre elsősorban olyan fiatalokat várunk, akik jól ismerik a közlekedési szabályokat, valamint azokat elméletben és gyakorlatban egyaránt helyesen tudják alkalmazni. Emellett természetesen elengedhetetlen az is, hogy ügyesen bánjanak a választott járművükkel - ismertette Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. Mint mondta, a diákok idén is három kategóriában indulhattak. Személygépkocsi és segédmotor-kerékpár kategóriában külön kitétel volt, hogy a versenyzőknek vezetői engedéllyel kell rendelkezniük.

Császárné Elek Veronika elárulta, a korábbi esztendők tapasztalatai szerint kerékpárral kevesebben szeretnek versenyezni, a személygépkocsi és a segédmotor-kerékpár sokkal népszerűbb a nevezők körében. Ferenczi András, a pápai Petőfi Sándor Gimnázium tanulója tavaly negyedik helyen végzett az országos döntőben segédmotor-kerékpár kategóriában, és idén is elindult az ügyességi próbán. - A múlt évben nagyon erős volt a mezőny, az országos fordulóban a nyolcast volt a legnehezebb leírni a bóják között. Mivel van egy saját motorom, így a szabadidőmben sokat tudtam gyakorolni a megmérettetésre - fogalmazott a lelkes versenyző.

- A városi forduló két részből állt: elméletből és gyakorlatból. Előbbit tekintve minden résztvevő a választott jármű kategóriájának megfelelő kérdéseket kapott. A tesztben az elsőbbségadásra, a személyszállításra, a jármű sebességére és a különböző közlekedé-si táblákra vonatkozó kérdések egyaránt szerepeltek, emellett a fiataloknak képes feladványokat is meg kellett oldaniuk, melyeknél az ábrázolt útkereszteződésekben a továbbhaladás sorrendjét kellett meghatározni. A vetélkedő második részében ügyességi pályát teljesítettek a diákok, és a kettő eredménye alapján hirdettünk győzteseket - tájékoztatott a rendőr alezredes.

Tarnai Miklós, az egyik helyi autósiskola vezetője volt a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai segítségére a városi forduló levezénylésében. A versenyen négyen indultak személygépkocsi kategóriában, közülük Horváth János bizonyult a legjobbnak, a három segédmotor-kerékpáros versenyző közül Ferenczi András végzett az élen, kerékpározásban pedig Magyar Balázs volt a legeredményesebb. Számukra április elsején a megyei fordulóban folytatódik a vetélkedő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!