Pápa

2017.03.04. 14:44

Színek, formák, művészet - Megnyílt az Árkádia című tárlat

Pápa– A zöld szín árnyalatai dominálnak Marosi Diána festőművész a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban kiállított képein, amelyeken többek között bikák, fotelek, labirintus, oázis, tajtékos tenger láthatóak.

Marosi Diána festőművész válogatott alkotásaiból nyílt kiállítás tegnap délután a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében a színházépület emeleti előterében. Az Árkádia című tárlatot az alkotó férje, Petrik Iván főlevéltáros nyitotta meg, s beszédében a mitológiai Árkádiáról, a Peloponnészoszi-félsziget középső területéről ejtett szót, mely az antik irodalomban az ártatlan, pásztori élet és a költészet hazája volt.

Marosi Diána festőművész, Petrik Iván főlevéltáros, és Róka Norbert művelődésszervező

- Adjunk igazat nyugodt szívvel Kazinczynak, hogy Árkádia tényleg a lélek állapota, a művész bárhol megteremtheti azt. A jó művész úgy teszi ezt, hogy megérezzük, megértjük az átütő Árkádia-tapasztalatot. Az igazán jó művész pedig, mint egy mágikus idegenvezető, valóságos tapasztalataink nyomán mutatja meg a vidéket, ahol a jól ismert dolgok lassan és csodálatosképpen átértelmeződnek, és eloszlik minden kétely a felismerés nyomán, hogy tényleg „Árkádiában élek én is”. Az igazán fontos, életmentő dolgok felmutatására, a világértelmezés legelemibb szükségszerűségeire leginkább mégiscsak a művészet képes. A fikció, a teremtett, az újra- és átértelmezett valóság, a mítosz inspiratív találkozása, természetesen nem a boncasztalon, hanem jelen esetben a nagyon is valóságos gannai dombokon – fogalmazott a Pápai Levéltár vezetője.

Szép számú érdeklődő tekintette meg a megnyíló kiállítást

Marosi Diána egy, labirintust ábrázoló képe kivételével legújabb sorozatával készült a kiállításra. Mint mondta, a téma egy érintetlen, mitologikus környezet bikákkal, melynek ihletője tulajdonképpen Ganna és vidéke, ahova tavaly költözött ki a család. A nyáron készült képeket már bemutatták augusztusban Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. A pápaiak számára azonban újdonságok, hiszen a művésznek eddig egy tárlata volt a városban, két évvel ezelőtt a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában, ahol jelenleg rajzot tanít.

A tárlat képein a zöld szín árnyalatai dominálnak

- Mindegyik kép 80x90 centiméteres vászonra festett olajfestmény, ezzel szeretek dolgozni. Valós látvány, való tájak alapján, azt kissé átvariálva, összekeverve, nagyobb ecsetvonásokkal készülnek a festmények, nem fényképszerűen. Nyáron új képeket szeretnék készíteni, folytatnám ezt a bikás sorozatot, akár növelve a méretet, jobban nyitva az állatok felé – közölte a technikájáról, alkotói terveiről Marosi Diána.

A tárlat március 31-ig látogatható, munkanapokon 8-20 óráig, illetve rendezvényhez kötődően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!