Pápa

2015.07.24. 09:29

Kerékpárosok voltak a pápai baleset-megelőzési akció célpontjai

A Pápa Rendőrkapitányság kezdeményezésre baleset-megelőzési programmal lepték meg a város forgalmas kerékpárútjain az arra tekerő bicikliseket.

Polgár Bettina

– Az akció a kerékpárosok biztonságát szolgálja. Ennek keretében bicikliseket állítottunk meg, és megkérdeztük őket a biztonsági láthatósági mellény használatáról. A köztudatba ugyanis még nem ivódott bele, hogy éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett, lakott területen kívül kötelező ennek a használata. Továbbá lakott területen belül is nagyon hasznos lehet a mellény viselése, hiszen jól láthatóvá teszi a kerékpárost. Ajándékként mi is átadtunk egy-egy láthatósági mellényt a bicikliseknek, hogy használják, hiszen ez adott esetben akár életet is menthet – ismertette a kezdeményezés figyelemfelhívó szándékát Sándor Zsolt rendőr hadnagy, a Pápai Rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója. – Az a tapasztalat, hogy a kerékpárosok kevésbé vannak tisztában a rájuk vonatkozó szabályokkal, de a város rengeteg kerékpárúttal rendelkezik, így elengedhetetlen ezekre odafigyelni. A főútvonalakon sajnos még mindig kismértékben tartják csak be a szabályokat a kerékpárosok, ezért is igyekszünk ezzel az akcióval még nagyobb hangsúlyt fektetni a baleset-megelőzés fontosságára – mutatott rá a rendőr hadnagy.

Fotó: Polgár Tibor

Sándor Zsolt elmondta, a programban négy közösségi szolgálatos diák volt a segítségére. – Tavasztól a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon keresztül a Pápai Rendőrkapitányság is szerződést kötött helyi iskolákkal. Jelenleg négy oktatási intézménnyel állunk kapcsolatban, az ő diákjaik rendszeresen jelentkezhetnek a programjainkra, és nemcsak baleset-megelőzési kezdeményezéseknél, hanem bűnmegelőzési járőrszolgálatok esetén is számíthatunk rájuk.

Sikos Péter, a Türr István Gimnázium tanulója már több helyen is teljesített közösségi szolgálatot. – Korábban a tűzoltóságnál és egyházaknál is voltam, tehát nem ez az első ilyen jellegű munka, amiben részt veszek. Az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez 50 óra önkéntes tevékenységet kell teljesítenünk, én jövőre leszek végzős, most 39 óránál járok. Hasznosnak tartom a mai rendőrségi akciót, mivel már van jogosítványom, s gyakran tapasztalom, hogy a biciklisek komoly veszélyforrást jelenthetnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!