Pápa

2016.12.08. 22:11

Katarziskavalkád a könyvtárban

Pápa - Lélek csak az ember a többi emberek lelkében, törékeny gondolatokból faragott, száztitkú, halovány emlék, mely néha a fellegekig magasul

Laskovics Márió

Idézték a Teleszterion Színházi Műhely diákjai unikális előadásukban Kosztolányi Dezső Vigyázz című verséből a Pápai Jókai Kör irodalmi emlékestjén.

Megemlékezett Kosztolányi Dezső író, költő, műfordító halálának évfordulójáról a Jókai Kör a Jókai Mór Városi Könyvtár zsúfolásig megtelt előadótermében, amely az Eck Imre Alapfokú Művésze-ti Iskola és a Teleszterion Színházi Műhely diákjainak érzelem- és mozdulatgazdag, Kosztolányi életrajzi morzsáiból és műveiből felépített zenés, formabontó előadása során több színben is pompázott. Az emlékesten Szabóné Juhász Klára egyesületi tag köszöntötte a közönséget, később pedig a 80 éve elhunyt író életét ismertette vetített képekkel illusztrálva.

Az összejövetel végén Gosztola István elszavalta a Hajnali részegség című vers egy rész-letét.- A Jókai Kör felkérésé-re elhoztunk egy verses, fiatalos és lendületes összeállítást, amiben van mozgás, különböző színpadi és színházi hatások. A produkcióban türrös és petőfis diákok szerepelnek, mindannyian az Eck Imre AMI diákjai is, tehát teleszterionosok. Október közepétől november közepéig, heti egyszer másfél órában próbáltunk - számolt be a projektről a tréner, Móczár Bence. Mint mondta, a csoportban vegyes a korosztály, vannak hatodikosok és érettségire készülők, régi színjátszók és debütálók is.

- Csoportként most léptek fel először külső nézőközönség előtt. Az alapvető elképzelésünk az volt, hogy az előadás mint munkafolyamat szóljon arról, hogyan lehet együttműködni, miről szól az, hogy van egy jelenet, partnerek, akciók, tehát alapfogalmakról beszéltünk. A szerkesztés során pedig a verse-ket - hangulatukat kiemelve - párosítottuk különböző drámapedagógiai fejlesztő játékokkal - tette hozzá a darab koordinátora.Szabóné Juhász Klára az esemény apropója kapcsán közölte, hogy megalakulása óta a kör egyik jelszava az irodalmi értékek és hagyományok ápolása, és szerencsére mindig adódik olyan évforduló, amit megünnepelhetnek.

- Tavasszal elhatároztuk, hogy jó lenne felvenni a kapcsolatot a középiskolákkal, kicsit frissíteni és fiatalítani a Jókai Kört. Úgy tűnik, hogy ez sikeres volt. A zömében időskorú tagság nagyon vevő erre a fiatalos műsorra - mutatott rá az elnökségi tag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!