Pápa

2017.07.13. 13:25

Kármeliták ünnepe - A Szűzanya oltalmazó leple alatt

PÁPAKOVÁCSI/ATTYAPUSZTA - Magyarországon jelenleg sarutlan (megreformált) kármelita testvérek és nővérek élnek, a majorságban tartották a rend legnagyobb ünnepét.

Laskovics Márió

Július 16. a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe, amit a lexikonok egy látomással magyaráznak. A hagyomány szerint a nyugati kármelita rend alapítója, az Angliában élő Stock Szent Simon előtt 1251. július 16-án jelent meg Szűz Mária angyalok kíséretében és egy skapulárét (váll-lepel) adott neki azzal az ígérettel, hogy aki viseli, nem jut a pokolba, valamint a halálát követő szombaton kiszabadul a tisztítótűzből. E kiváltságot később a rendtagokon kívül kiterjesztették minden hívőre, aki a skapulárét, illetve annak éremváltozatát viseli és a Kármelhegyi Boldogasszony oltalma alatt a megfelelő életmódra vállalkozik.

Magyarországon jelenleg is élnek sarutlan (megreformált) kármelita testvérek és nővérek, rendházaik Attyapusztán kívül Budapesten, Győrben, Keszthelyen és Kunszentmártonban találhatóak. Az ünnep alkalmából az attyapusztai Marton Marcell Lelkiségi Központban vasárnap búcsúi szentmisét tartottak Vörös Imre András József, a Sarutlan Kármelita Rend tartományfőnökének főcelebrálásával. A szentmise után lehetőség volt gyónásra, énekes áhítatra a kápolnában, ahol négyen magukra vállalták a skapuláréval járó kötelezettségeket is.

Tavas Béla szerzetes, Vörös Imre András József tartományfőnök és Endre atya a szentmisén
Fotó: Laskovics Márió

- A kármeliták és a Kármelhegyi Boldogasszony tisztelete jelen volt és van a mai ember számára is. A Kármel lelkisége a Lélek Istennel való legszemélyesebb kapcsolatára irányítja figyelmünket. Isten közelsége pedig elemi erőt sugároz. A Szűzanya irántunk való szeretete ide vonzott bennünket Attyapusztára, hogy a feltámadt fia, az Úr Jézus Krisztus tápláljon minket igéjével, a szentáldozásban pedig testével, vérével. A kármelita szerzetes, s a világban élő kármelita egész, Istennek szentelt élete Mária oltalma alatt van - hallhattuk a szentbeszédben.

A szentmisén szolgált egy baráti társaságból álló zenekar is, szép dallamokkal csábítva énekre a híveket. A Fülöp Rita, Pus Tibor és felesége, Kalmár Katalin gitárosok, Kemény Éva gitáros-furulyás, valamint Vörös Zoltánné hegedűs alkotta formáció lazán, kötöttségek nélkül zenél együtt időnként, de például évente rendszeresen adják tudásukat az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap pápai záró szentmiséjének.

- Engem mindig megfogott Attyapuszta varázsa: Mária-kegyhely az erdő közepén. Régebben egyszerűbb volt az épített környezete is. Ez a Pápához legközelebbi Mária-szentély, szívesen jövünk ide, ahol különösképpen is tisztelhetjük a Szűzanyát. Olyan érzés, mintha hazaérkeznénk - fogalmazott a búcsúi szentmisén közel harminc éve részt vevő Kemény Éva.

Végh Adrienn, aki civilben tolmácsként dolgozik, belső indíttatásra, hívásra vállalta magára a skapuláré állandó viselését. Továbbá a rendszeres imádságot és testvéri összejöveteleket, az elkötelezett keresztényi életet, a Szűz Mária iránti bizalomteljes gyermeki lelkületet, valamint a kármelita szentek tanításainak jobb megismerését. Elmondta, hogy három éve került Pápára, és az első 1Úton zarándoklaton tudatosult benne az, hogy a Szűzanya nélkül szinte lehetetlen, nem érdemes élni. Ezen zarándoklatai vitték egyre közelebb Máriához, s arra, hogy most belépjen a Kármel világi nagy családjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!