Pápa

2016.12.08. 16:25

Jó ütemben halad a Református Kollégium főépületének felújítása

Pápa - December elejétől újra zavartalanul haladhat a Jókai utcai gyalogos forgalom a Református Gimnázium oldalában.

Laskovics Márió

Mindez köszönhető az állványzat lebontásának, mely jelenleg a belső udvari homlokzatrész rekonstrukcióját szolgálja.

Az állam 953 millió forinttal támogatja a Dunántúli Református Egyházkerületet (DREK) a Pápai Református Kollégium rekonstrukciós terveiben, ezt még áprilisban jelentette be a pápai református templomban tartott ünnepi istentisztelet keretében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az összeg egy részét a református ótemplom, a hozzátartozó parókia- és raktárépület, másik részét pedig a gimnázium épületének külső és belső felújítására fordítják.

Fotó: Laskovics Márió

A Jókai utcai épületszárny felújításával kezdődtek el a munkálatok szeptember végén, felállványozták a homlokzatot, emiatt kevesebb hely jutott a járókelőknek. Azonban december elejétől újra zavartalanul haladhat a gyalogos forgalom, köszönhetően a jó ütemű újjáépítésnek.

Fotó: Laskovics Márió

- Az iskola főépületének kétharmadát átadtuk a szakmunkásoknak. Sor került a homlokzatrész felújítására és ezzel egyidejűleg a belső munkálatok is megkezdődtek. Megújul a villamoshálózat, a fűtésrendszer, a burkolatokat cserélik, a folyosó falairól a szekrények mellett a műanyag lambériát is elbontották. A belső udvari és az étkezői nyílászárókat cserélik most, a külsők cseréje a korábbi években már megtörtént – tudtuk meg Gránásiné Bácsi Tünde gimnázium-igazgatótól, aki hozzátette, bíznak benne, hogy a jelenleg felállványozott belső udvari homlokzatrész után, január végére a Séllyei utcai is az elkészült Jókai utcai homlokzatrészhez hasonlóan díszíti majd a városközpontot.

Fotó: Laskovics Márió

A rekonstrukció alatt a gimnázium diákságának nagyjából fele a DREK birtokában lévő más épületekben tanul. Az intézményvezető elmondása szerint a diákok jó kapcsolatban vannak egymással, ezért az, hogy a különböző osztályok nem mindig tudnak közösségben lenni, találkozni a szünetekben, nem egy kellemes állapot számukra, de nagyon jól és rugalmasan viselik az átépítéssel járó nehézségeket.

Fotó: Laskovics Márió

- A kollégium egykori tanáráról, A. Tóth Sándorról elnevezett, szépen megvilágított, második emeleti műteremben ezentúl még kiválóbb alkotások születhetnek, ugyanis a köztes falak lebontásával egy sokkal nagyobb, tágasabb alkotótér áll majd a képzőművészetis tanulók rendelkezésére – emelte ki a keleti szárnyban található rajzterem megújulását az igazgató.

A Református Kollégium főépületének felújítási munkálatai miatt a Református Gyűjtemények kiállításai átmenetileg korlátozottan látogathatók, azonban a könyvtár használható.

- A munkálatok végeztével az iskola folyamatosan veszi majd birtokba az elkészült termeket, részben a téli szünetben, teljes egészében pedig várhatóan februárban költözünk át a keleti, Jókai utcai szárnyba. Reménység szerint a tanév végére, április-májusra visszakapjuk a teljes épületet, és a jövő tanévet már egy megszépült, megújult környezetben tudjuk kezdeni. Továbbá bízunk benne, hogy a mostani felújításból kimaradt étkezdénk is megszépülhet a következő években – zárta beszélgetésünket Gránásiné Bácsi Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!