Pápa

2015.10.30. 12:49

Ismét ammóniaszivárgás volt a pápai húsgyárban - ám ezúttal csak egy gyakorlat erejéig

Pápa - Tűzoltók, rendőrök és mentők is részt vettek a Pápai Hús Kft. súlyos káresemény elhárítását modellező tervgyakorlatán.

Polgár Bettina

Csillag István tűzoltó alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője ismertette: az üzem belső gyakorlatát összekötötték egy megyei ellenőrző gyakorlat végrehajtásával a pápai erők részére.

– A megyei ellenőrző gyakorlat vonatkozásában 18 órakor érkezett jelzés a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére, miszerint a Pápai Hús Kft.-nél ammóniaszivárgás történt, és valószínűleg 5–6 kilogramm mennyiségű folyékony ammónia került a levegőbe. Riasztották a helyi egységeket, továbbá a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborját. A kiérkezést követően a kollégák a feltételezett szituációnak megfelelően hajtották végre a felderítést. Egy sérült személyt találtak a hibás szelepcsoportnál, akinek a mentését elvégezték, majd helyi szakemberek segítségével megszüntették a szivárgást, a kiszabadult ammóniát pedig vízpajzsokkal csapatták le. Végrehajtották még a Lehel utca elzárkóztatását is, azaz hangosbemondón keresztül megkérték a lakókat, hogy zárják be az ablakokat és menjenek be a lakásaikba – nyújtott betekintést a gyakorlat részleteibe a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Mint mondta, a művelet során igyekeztek a valós kockázati módozatoknak megfelelően modellezni a két hónappal a húsgyárban ezelőtt előfordult ammóniaszivárgásos káreseményt.

A gyakorlat szerint éppen egy ammónia miatt égési sérüléseket szenvedett sebesültet mentenek ki (Fotó: Vallner Bettina)

– Az üzem súlyos káresemény elhárítását modellező tervgyakorlatát értékeltük is, méghozzá megfelelőre. Az általunk végrehajtott megyei ellenőrző gyakorlatot pedig a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője értékeli majd, azt gondolom, hogy megfeleltre – árulta el Csillag István.

Unger Tamás alpolgármester mint jelen helyzetben a város polgári védelmének parancsnoka hangsúlyozta: fontos látni, mi történik egy ilyen veszélyhelyzet során, és mi a megoldás az ilyen esetekben. – A gyakorlat alkalmával a katasztrófa elhárításában részt vevő szervek megerősítették a pápaiakban, hogy kitűnően megállják a helyüket, összeszokottan és gyakorlatiasan kezelik az ilyen helyzeteket – mutatott rá az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!