Pápa

2017.06.08. 12:31

Helytörténeti térképek és adattár Pápa Városról

Pápa – A közeljövőben Pápa városáról is atlasz készül a Magyar Várostörténeti Atlasz sorozatban, erről tanácskoztak az ide érkezett szakemberek május utolsó hétvégéjén a Somogyi Galériában.

Laskovics Márió

A magyar városok térbeli fejlődését bemutató Magyar Várostörténeti Atlasz sorozat célja az, hogy történeti és szerkesztett térképek, valamint a hozzájuk kapcsolódó tanulmányok és adattár segítségével átfogó képet adjon a kiválasztott városias települések térszerkezetéről, utcahálózatáról, főbb középületeinek és közterületeinek elhelyezkedéséről, és mindezen jellemzők időbeli változásairól.

A magyarországi kutatás 2004-ben kapcsolódott be az európai városatlaszok programjába Kubinyi András akadémikus vezetésével. Ekkor négy város (Buda 1686-ig, Sopron, Sátoraljaújhely, Kecskemét) feldolgozása kezdődött meg az MTA BTK Történettudományi Intézetében. 2010 és 2013 között Szende Katalin vezetésével további hat város (Buda, Kőszeg, Miskolc, Szeged, Pécs, Vác) tértörténetének feldolgozására került sor, melyhez a Közép-európai Egyetem Középkortudományi Tanszéke biztosította az intézményi hátteret. A harmadik kutatási fázisban (2016-2019) a Történettudományi Intézethez visszakerülő várostörténeti projekt célkitűzése öt újabb magyar város (Óbuda, Székesfehérvár, Pápa, Szekszárd, Nyírbátor) helyrajzi és településmorfológiai vizsgálata mellett a korábbi években elvégzett kutatások eredményeinek publikálása – tudtuk meg Hermann Istvántól, aki a kétnyelvű (magyar-angol) atlaszt szerkeszti, de mellette oroszlánrészt vállal a munkában Jakab Réka, Petrik Iván és Somfai Balázs is.

Mint mondta, olyan térképlapok jelennek meg, amelyek a későbbiekben a használhatóságot és a történeti érdeklődést egyaránt kielégítik. Az atlasz alapját az 1860-es évekből fennmaradt kataszteri térkép biztosítja melyhez mintegy húsz különféle méretű térképet beszéltek meg a kétnapos, önkormányzat finanszírozta hétvégi program során, melynek részét képezte filmnézés Pápáról és városnéző séták is. Már elkezdték az adattár feltöltését, de szerepel majd a 2019 nyarára várható atlaszban például a népesség vallási megoszlása, az utcanevek története, valamint a helyi iparosok utcánkénti ábrázolása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!