Pápa

2017.04.27. 20:10

Harmincötmillió forint helyi sportkluboknak

PÁPA - Huszonhat pápai sportegyesületet részesít vissza nem térítendő támogatásban a helyi önkormányzat az idei évben.

Polgár Tibor

Sporttámogatásra 35 millió forintos keretösszeget különített el a pápai önkormányzat, a helyi székhelyű sportegyesületek pályázat útján nyerhettek vissza nem térítendő támogatást a működésükhöz. A beérkezett pályázatokat a Humánerőforrás Bizottság bírálta el. A 26 egyesület közül a legnagyobb összeget a Pápai Egyesített Labdarúgó Club kapta, az utánpótlás-neveléssel foglalkozó klubnak 16 millió forintot ítéltek meg. A Pápai Perutz FC négymillió, míg az Elekthermax Vasas SE és a Pápai Kosárlabda Club egyaránt 2,5-2,5 millió forinttal gazdagodott. A Pápai Atlétikai Club 1,5 millió, a Pápai Sportegyesület 1,2 millió, a Kilián Diáksport Egyesület pedig egymillió forintot kapott.

Áldozó Tamás polgármester Fotó: Polgár Tibor

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján megjegyezte, az önkormányzat a közvetlen támogatás mellett a sportegyesületek működési feltételeit azzal is biztosítja, hogy az általuk használt létesítményeket működteti. - Az intézmények közül az uszodának van a legmagasabb fenntartási költsége, ez évente közel 80 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. De tudjuk, az úszás alapsport, és fontosnak tartjuk, hogy minden pápai és Pápa környéki diák megtanuljon úszni. A második legnagyobb kiadással a sportcsarnok üzemeltetése jár. Itt a legnagyobb idősávot az iskolai testnevelés mellett a kosárlabda és a kézilabda foglalja le, tőlük egy nagyon barátságos, erősen a költségtérítő kategória alatt maradó bérleti díjat kérünk. Ez azt jelenti, hogy például minden kosárlabdázással töltött órát háromezer forinttal támogat a város. A harmadik helyen a Perutz Stadion fenntartása áll. Itt meg kell jegyezni, hogy a társasági adóból befolyó összegből a Pápai Egyesített Labdarúgó Club 12 millió forint bérleti díjat fizet, így a 16 millió forintos önkormányzati támogatás mellett a városnak négymillió forintjába "kerül" a több száz gyermeket foglalkoztató egyesület - mutatott rá a polgármester.

Áldozó Tamás kiemelte, a a támogatásokért cserébe az önkormányzatnak elvárásai is vannak a klubokkal szemben. Ilyen például az átláthatóság, a rendezett egyesületi működés, a rendszeresen megtartott közgyűlés és vezetőségválasztás - ezek például a Pápai Sportegyesület előző elnökének regnálása alatt nem valósultak meg.

A városvezető megjegyezte, habár a támogatottak listáján nem szerepel, de az önkormányzat támogatja a Balla Diáksport Egyesületet és Gelencsér Róbert szervátültetett atlétát is. A polgármester hozzátette, az év második felében további tízmillió forint szétosztására lesz lehetőség, erre azok tarthatnak majd igényt, akik a mostani pályázatból csak az első félévre kaptak támogatást.

A polgármestertől megtudtuk: a város egy korábban elfogadott sportkoncepció alapján támogatja a sportolni akaró közösségeit, a Humánerőforrás Bizottsága pedig ezen koncepció alapján dönti el, hogyan osztja szét a rendelkezésre álló pénzösszeget.

Áldozó Tamás elmondta, a Területi Operatív Program pályázatai lehetőséget biztosítanak további sportlétesítmények kialakítására is, amiből - kedvező döntések esetén - több sportág profitálhat .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!