Pápa

2016.05.25. 12:38

Forgalomkorlátozásokra kell számítanunk Pápán

Pápa – A Városgondnokság idén ismételten tervezi 2360 négyzetméter útburkolat javítását a korábban már elkezdett technológia szerint. Három helyszínen három ütemben zajlanak majd a munkálatok legkésőbb június 13-ig.

Laskovics Márió

Azt hiszem, mindenki előtt ismert, hogy milyen állapotban van a pápai úthálózat. A város nagyjából ugyanazokkal a rendszerszintű problémákkal küzd, mint bármely más önkormányzat. Az elmúlt évtizedekben külön forrás az önkormányzatoknál a közúthálózat fejlesztési rekonstrukciójára nem állt rendelkezésre. Általában nagyobb projektek részeként lehetett egy-egy utat megcsinálni, alkalmanként volt a belterületi utak rekonstrukciójára kisebb pályázat. Így jobbára a saját forrás felhasználásának a lehetősége maradt meg, de ilyen saját forrással az elmúlt 5-10 évben közúthálózat rekonstrukcióra a városban nem rendelkeztünk – tájékoztatta a sajtó képviselőit tegnap Áldozó Tamás polgármester a Gróf út és a Várkert út kereszteződésénél, ahol a munkálatok május 30-án megkezdődnek majd. A jelenlegi kátyúzási munkákra a költségvetésben egyelőre 25 millió forint fedezetet tudtak biztosítani.

Bakó István, Albert Henrietta és Áldozó Tamás a Gróf út Várkert úti kereszteződésénél
Fotó: Laskovics Márió

A pápai úthálózat jelentős része nagyon rossz állapotban van. Az év elején az önkormányzat megbízást adott egy mérnöki irodának, hogy mérje fel a pápai úthálózat egyes elemeit, nem a kátyúkat, hanem például hogy mely utak kaptak nagyobb terhelést, mint kellett volna, hogyan változtak a közlekedési szokások az elmúlt évtizedekben. Ennek megfelelően összeállítanak egy koncepciót, ami logikussá teszi a felújítások sorrendjét. Az anyagot elkészültével nyilvánosságra hozzák majd, s várni fogják a hozzászólásokat, javaslatokat – tudtuk meg a városvezetőtől. Véleménye szerint legalább ötven kilométer utat kellene a városban felújítani, ehhez a forrásokat kéne megtalálni. Elmondta, hogy egy hat méter széles belterületi útszakasz padkával történő felújítása száz méterenként belekerülhet 40-50 millió forintba. A következő Európai Uniós ciklusban belterületi utak felújítására vonatkozó pályázat nincsen, közlekedésbiztonsági- és fejlesztési pályázatok vannak. Ezekre a város is készített egy ötszáz millió forintos projektméretű pályázatot, amit benyújtottunk, várjuk a döntést. Nagy, összefüggő útrekonstrukciók ebbe nem kerülhettek bele – mondta el a polgármester.

Ezeket a kátyúkat tüntetik el a forgalmas útszakaszról

Bakó Istvántól, a Városgondnokság intézményvezetőjétől megtudtuk, a kivitelezések három helyszínen három ütemben zajlanak majd összesen 2360 négyzetméteren. Először a Gróf út – Bakonyér-híd – Második utca keresztezésig, a már korábban felújított burkolatig, a Várkert úti kereszteződést érintve. Másodszor a Győri út Téglagyári úti kereszteződésétől a Vaszari úti kereszteződéséig. Harmadsorban pedig a Vásár utcai körforgalomtól a László Miklós utcai kereszteződésig.

Az útburkolati javítások kiterjedései miatt ezeken a helyszíneken a forgalom haladása nem lesz akadálymentes. Május 30-ától, hétfőtől legkésőbb június 13-ig a forgalmi sebesség csökkentésére terelő és korlátozó táblák kihelyezésére, félpályás útlezárásokra és folyamatos forgalomirányításra kell számítanunk – tudtuk meg Albert Henriettától, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. műszaki ügyintézőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!