Pápa

2016.09.23. 17:24

Fiatal pap a szexualitásról és házasságról

Pápa- Párkapcsolatunkat ne vegyük ki a hitünk védőszárnya alól, hanem ezt is éljük meg Jézusban, a Szentírás eredeti tanításával összhangban – erre hívja fel a figyelmet országszerte tartott előadásaiban Hodász András atya.

Laskovics Márió

A keresztény társas kapcsolatok címmel tartott előadást szerdán Hodász András a Nyitott szívvel Isten tenyerén előadás-sorozat ötödik alkalmán a Szent Benedek-templomban telt ház előtt. A 35 éves katolikus pap a gimnázium után bölcsészdiplomát szerzett magyar és kommunikáció szakon, elvégezte a teológiát, és pappá szentelték. Egyháztörténelmet tanult két évig a római Pápai Szent Kereszt Egyetemen, jelenleg pedig előadásokat, lelkigyakorlatokat szervez fiataloknak szerelemről, párkapcsolatról, szexualitásról a Budapest-Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia káplánjaként, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkészeként, előadójaként és a Reménység Katolikus Általános Iskola lelkészeként.

Fotó: Laskovics Márió

Fő kutatási területe és egyben hobbija a „Test teológiája” II. János Pál pápa tanításában. Előadásában Isten képmásaként beszélt a házastársi szerelemről, a Szentírásból és II. János Páltól vett idézetekkel alátámasztva gondolatait.

- Azt tapasztalom, hogy a szexualitás érdekli a legjobban a fiatalokat. Amint valakinek párkapcsolata lesz, egyből felmerülnek benne a témával kapcsolatos húsba vágó kérdések. A legfontosabb az, hogy ez a terület is Isten uralma alatt van. Istennek van erre vonatkozó tanítása, ez világos a Szentírás alapján. Alapvetően én azt szeretném átadni, hogy a szerelmünket, a párkapcsolatunkat ne vegyük ki a hitünk védőszárnya alól, hanem ezt is éljük meg Jézusban.

Az utóbbi néhány évtizedben a világ picit elment mellettünk, és itt az ideje, hogy az egyház is reagáljon rá. Vagányul, modern módon, de mégis a Szentírás eredeti tanításával összhangban, ez a feladatunk – vallja a fiatal pap.Hodász András előadásában kiemelte, hogy Isten az embert saját képmására, férfinak és nőnek teremtette.

Hodász András atya és Galláné Horváth Gabriella, a Nyitott szívvel Isten tenyerén előadássorozat szervezője   Fotó: Laskovics Márió

- Isten kinyilatkoztatta saját belső szeretetközösségét, és ennek kinyilatkoztatása az élő ember, a férfi és nő kapcsolata. Nem véletlen, hogy ennyire ragaszkodik az egyház a klasszikus családmodellhez, mert Isten földi képmása, ikonja a család, az apa és anya szeretetéből születő gyermek, és ez az a közösség, ami a leghűségesebben tükrözi a szentháromságos szeretetet – mondta el az interneten is egyre ismertebb, beszédeiben a retorika és a stand up comedy stíluselemeit ötvöző Hodász András atya.

A házasságkötések számának csökkenését és a válások számának növekedését a fogamzásgátló piacra kerülésére vezette vissza. - 1968-ban kitört a szexuális forradalom, teljesen megváltoztak a szexuális normák. Ennek egyszerű oka volt, hogy 1960-ban került először a boltokba a fogamzásgátló tabletta. Lehetőség nyílt arra, hogy felelősség nélkül legyünk együtt.

Fotó: Laskovics Márió

Ha megnézzük a mérhető eredményeit e folyamatnak, akkor láthatjuk, hogy 1960-tól kezdve zuhanásszerűen csökken a házasságkötések száma, növekszik az abortuszok és a válások száma. És senki nem teszi fel a kérdést a világban, lehet, hogy nem jó irányba megyünk? – zárta gondolatait Hodász András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!