Pápa

2017.03.16. 17:44

Felújították a pápai lutheránusok templomának tetőzetét

Pápa – A Pápai Evangélikus Templom tetőszerkezetén és héjazatán végzett rekonstrukció állami, önkormányzati, egyházi és gyülekezeti forrásból valósult meg, az imaház további külső és belső munkálatainak költség-fedezetére szintén pályáztak.

Laskovics Márió

A Pápai Evangélikus Templom a türelmi rendelet után, 1784-86 között épült. Száz évvel később, 1884-ben építettek tornyot a hajórészéhez, és jelentős, hosszú távra tervezett alakításon esett át. Azonban a 20. század folyamán megsüllyedt, amit tetőszerkezeti elmozdulások, korhadás, beázások, fali repedések jeleztek. Ezért 2016 szeptemberében elkezdődtek a feltétlenül szükséges munkálatok a tetőszerkezeten és a héjazaton – tudtuk meg Polgárdi Sándor esperestől.

Polgárdi Sándor esperes, mögötte a Pápai Evangélikus Templom, mely átlóg a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola udvarára is.

- Egy gyülekezet életében óriási feladat és öröm, ha belekezdhet templomának felújításába. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága által kiírt pályázaton 12,1 millió forint támogatást nyertek el, továbbá Pápa város önkormányzata összesen 2 millió forinttal, a Magyarországi Evangélikus Egyház 2.836.000 forinttal, a gyülekezet összesen 4 millió forinttal, valamint a hívek céladományként 830 ezer forinttal járultak hozzá a 21.773.512 forint összköltségű beruházáshoz – számolt be a rekonstrukció fedezeti oldaláról a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese.

Az esperes megmutatta a felújított szaruzatot, a képen egy megerősített keresztgerenda látható.

Elmondta továbbá, hogy habár a lutheránus sziget 2009-ben elkészített fejlesztési terve során már elvégeztek különböző diagnosztikai vizsgálatokat, azonban súlyosabb problémákba ütköztek az állapotfelméréskor. A többszakmás egyeztetés döntése nyomán egy vasbetonkoszorú került az épületre, és a szaruzaton is javítottak, többek között a tartógerendákat U-vasakkal erősítették meg.

A plafon repedései is azt mutatják, hogy a templom további külső és belső felújítási munkálatokat igényel.

- A födémmel is foglalkoznunk kellett. A viharra való tekintettel minden harmadik cserép viharkapoccsal van rögzítve, valamint sűrűn helyeztünk el rá hófogókat is, mert nem szeretnénk semmiféle balesetveszélyt a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola udvarán mozgó diákokra, tanárokra nézve – tette hozzá az esperes.

A templom két oldalán látható állványzatot a vakolatjavítás után bontják el, várhatóan még márciusban.

Polgárdi Sándor a presbitérium nevében köszönetét fejezte ki minden támogatónak. Közölte, az állványzat azért maradt egyelőre a templom oldalában, hogy a vakolat javítását elvégezhessék. Valamint hangsúlyozta, a templom további külső és belső felújítási munkálatokat – például a toronysisak alatti gerendázat korszerűsítése, a toronybevezető lépcső és a teljes padozat cseréje, a fali műanyag lambéria eltávolítása - igényel, melyek megvalósítására 2016 őszén szintén pályáztak a Magyarországi Evangélikus Egyházzal karöltve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!