Pápa

2016.10.26. 15:13

Éves projekttel emlékeznek Kossuthra

Pápa – 2017-ben lesz Kossuth Lajos születésének 215. évfordulója, 130 éve lett Pápa város díszpolgára, 125 éve viseli nevét a pápai sétálóutca.

Laskovics Márió

A közeledő évfordulók alkalmából az „Elsősorban pápai" – Városbarát Egylet 2016 őszétől 2017 őszéig Kossuth-emlékprojektet szervez az önkormányzat és a Jókai Mór Városi Könyvtár bevonásával, illetve civil szervezetek csatlakozását is várják, a Pápai Jókai Kör már csatlakozott a projekthez - jelentette be szerdán sajtótájékoztató keretében Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, az egylet ügyvivője. Az eseményen jelen voltak még Áldozó Tamás polgármester, a projekt fővédnöke, Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyző, a projekt védnöke, Hermann István önkormányzati képviselő, a városi könyvtár igazgatója, és egyleti tagok.

Kanozsainé Pék Mária, Kerecsényi Zoltán, Áldozó Tamás, Hermann István, Váminé Molnár Emma
Fotó: a szerző

- A „Kossuth-emlékprojekt" az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját megelőző évben ráhangolódásul kíván szolgálni a 2018/2019-es emlékévre, számba véve, és felhívva a figyelmet a város és környéke kossuthi és '48-as vonatkozású emlékeinek 2017-es évfordulóira. A Kossuth Lajos pápai díszpolgárságáról szóló, 1887. szeptember 21-i oklevél aláírói mindketten '48-as veteránok, Osváld Dániel akkori polgármester és Nagy Boldizsár akkori főjegyző voltak, így utódaikat jelképesen kértük fel védnöki szerepükre. Az emlékév egybeesik a reformáció 500 éves évfordulójával, sok pápa környéki, protestáns '48-as honvédünknek is évfordulója lesz. Valamint megemlékezünk még a protestáns Kossuth Lajos kormányzó kortársáról, a szintén protestáns Orlai Petrich Soma festőművészről, egykori pápai diákról, aki 195 éve született. A projekttel emlékeztetni kívánunk a nemrégiben elhunyt H. Szabó Lajos helytörténészre is, az általa összeállított katalógus alapján keresnénk és mérnénk fel az évfordulós honvéd emlékhelyeket, krónikát készítve róluk lehetséges felújításuk vagy védetté nyilvánításuk végett – közölte Kerecsényi Zoltán, majd összegezte az emlékprojekt tervezett programját.

Három halmazban valósul meg a projekt, az elsőben az említett emlékhelyek felkeresése, emlékszalaggal és koszorúval való megjelölése, fotóval és írással történő dokumentálása szerepel. Az ebből készített emlékalbum a jövő őszi zárástól a városi könyvtár helytörténeti gyűjteményében kerül megőrzésre. A második halmazban 2017 márciusában egy középiskolás honismereti Kossuth-vetélkedő meghirdetése és lebonyolítása szerepel a könyvtárban Nagy L. István városi múzeumigazgató zsűrielnökségével és Váminé Molnár Emma főkönyvtáros vezetésével, aki összeállítja a Kossuth életével és pápai kötődésével, és a '48-as honvédekkel kapcsolatos feladatlapokat, illetve előtte felkészülést segítő városi sétát is vezet. A harmadik halmaz Pápa város önkormányzata képviselő-testületének ünnepi ülése lesz 2017. szeptember 21-én, Kossuth díszpolgárrá választásának 130. évfordulóján. A Kossuth utca elnevezésének 125. jubileuma is e napra esik, így az utca névtáblája alá egy márvány emlékjelet állítanak, illetve a 15 éve felavatott bronz fejszobor Kossuth névvel való ellátása is szerepel a programban.

- Fontosnak tartom az „Elsősorban pápai" – Városbarát Egylet programjait, tevékenységét, hogy felhívják a figyelmet sokszor feledésbe merülő értékekre. Meggyőződésem, hogy sokkal több embert elérnek a rendezvényeikkel, mint gondolnák. Örömmel látom, hogy ilyen nagy projektben is tudnak gondolkodni – méltatta az ötletgazdákat Áldozó Tamás polgármester. - Az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc megítélése nem képezi vita tárgyát a magyar társadalomban, mert egy olyan eseményre emlékeztet, ami összeköti a nemzetet, erősíti a helyi közösséget is. Példaértékűnek tartom, hogy ebben a városban vannak olyan polgárok, akik ezt a kohéziót erősítendő felhívják a figyelmet arra, hogy sok szállal kapcsolódunk mi is a múltbeli eseményekhez – fogalmazott, s hozzátette, ha ideje engedi, a projekt minél több rendezvényén részt vesz, valamint örülne, ha a középiskolás vetélkedővel ismét feléledne a helytörténeti vetélkedők hagyománya a városban.

A sajtótájékoztató végén leleplezték az emlékprojekt kabalafiguráját, Huszár Samut is, végül a polgármester a közreadott képeslapokat és emléklapokat a projektre készült emlékbélyegzővel látta el. A felbélyegzett emléklapokat Áldozó Tamás kísérőlevelével a város oktatási intézményei igazgatóinak, osztályfőnökeinek, valamint a képviselő-testület tagjainak küldik el, felhívva a figyelmet arra, hogy 2017-ben emlékeztessenek a Kossuth Lajossal kapcsolatos évfordulókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!