Pápa

2017.01.15. 22:20

Eseménydús esztendő elé néznek

Pápa - Régi hagyományok megtartása és újak teremtése - fontos alapvetése ez a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület idei programtervének.

Polgár Bettina

Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva kiemelte, az idei esztendőben elképzeléseik szerint nagy hangsúlyt kap majd a zsidó ünnepek beemelése a város kulturális életébe, emellett tovább folytatják az ismeretterjesztő előadások megszervezését, és újdonságként többek között egy nyári fesztivál rendezését is kilátásba helyezték. Mint mondta, lényeges céljuk még, hogy az egyesület további tagokkal bővüljön, valamint mindenképpen folytatni szeretnék az önkormányzattal való hatékony együttműködést is.

A Pápa és Környéke Zsi-dó Kulturális Hagyományőrző Egyesület vezetője kifejtette, jelenleg mintegy tíz aktív tagjuk van, akikkel a kö-telező közgyűlések mellett a rendezvényekhez kötődően ülnek össze, azonban felmerült az ötlet, hogy a továbbiakban olyan rendszeres találkozókat is szervezzenek, melyek középpontjában a kötetlen beszélgetések állnak.

Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke

- Egyesületünkben szívesen látunk mindenkit, aki kedvet érez a csatlakozásra. Nincs semmiféle kikötésünk, az érdeklődőnek nem kell zsidó felmenővel rendelkeznie a tagsághoz, elegendő, ha kedvet érez ahhoz, hogy megismerje ezt a sokrétű kultúrát, illetve szívesen segítene nekünk a rendezvényeink megszervezésében, lebonyolításában - magyarázta Schmidt Orsolya.

Elmondta, készítettek egy részletes programtervezetet a 2017-es esztendőre vonatkozóan, ám, hogy ebből mi válik valóra, még sok tényező függvénye. - Korábban időszakosan már tartottunk egy-egy előadást a zsidóság témájában többek között az ünnepekről, a művészetekről és a zsidó konyháról az érdeklődőknek. Ezt szeretnénk folytatni akár sorozat formájában is. Tervezzük, hogy az egyesületi tagok ismerősei közül is felkérünk előadókat, illetve olyan személyeket, akiknek a hétköznapjait áthatják a régi hagyományok, mert zsidó emberként élnek. Érdekes lehet ugyanis betekintést nyerni abba, milyen egy zsidó iskolában tanítani, milyen a héber nyelv, milyenek a hétköznapok zsidóként. Ezeket a mindenki számára nyitott előadásokat egy évre leosztva szeretnénk megvalósítani - nyújtott betekintést az egyesület elnöke. Hozzátette, nemrég a hanuka kapcsán is bebizonyosodott, hogy az ünnepek előtérbe helyezésének szintén nagy figyelmet kell szentelniük, ismereteket közvetítve ezáltal az érdeklődők felé.

- Nagyon nagy öröm volt, hogy szép számmal látogattak el a hanukára, és ezzel talán elindult egy újabb hagyomány. Minden korosztályból voltak érdeklődők, olyanok is, akik nem jártak még a zsinagógában, és olyanok is, akik külön erre az alkalomra jöttek el a városba. Az eseményen a forró tea és a fánk mellett lehetett beszélgetni, a résztvevők pedig a visszajelzések szerint nagyon jól érezték magukat. Rég volt ilyen örömteli pillanat a zsinagógában a zsidósághoz kötődően. Nagyon szeretném, ha a követke-ző hasonló jellegű rendezvényünk a purim lenne márciusban. Ezt szintén igyekeznénk egy kicsit kiemelten kezelni, pont azért, mert úgy tűnt a hanuka alkalmával, hogy az emberek szeretnék jobban megismerni ezeket a hagyományokat, ünnepeket. Korábban erre nem mindig volt terünk és lehetőségünk, de most, úgy tűnik, mindegyik feltétel adott lesz - mutatott rá Orsolya.

Kifejtette, fontos céljuk még a zsinagóga élettel való megtöltése, ugyanis ez az épület korábban már bizonyította, hogy tökéletes helyszíne lehet egy koncertnek vagy akár egy színházi előadásnak is. - Jó lenne, ha a zsinagóga akár a zsidó hagyományokon keresztül, akár a művészetekkel karöltve tudna része lenni a város kultúrájának. Ez az önkormányzati tulajdonú épület fontos eleme a működésünknek, így nagyon sokat jelent számunkra a város támogatása - fogalmazott a Naplónak nyilatkozva az egyesület vezetője.

- Úgy gondolom, ha fel tudjuk mutatni, hogy a zsinagógát nemcsak műemlékként használjuk és tiszteljük, hanem programokkal töltjük meg, illetve fontos színtere lesz a hétköznapoknak, akkor talán egy kicsit könnyebben tudunk majd az anyagiak tekintetében is tervezni. Ezalatt azt értem, ha alá tudjuk támasztani, hogy számos rendezvénnyel töltjük meg ezt az épületet, akkor remélhetőleg jobban felfigyelnek arra, hogy ez bizony egy kisebb vagy nagyobb közösség élettere, és így talán a felújításhoz szükséges anyagi támogatás is könnyebben jön - fogalmazott Schmidt Orsolya.

A zsinagóga korábban már bizonyította, hogy tökéletes helyszíne lehet egy koncertnek vagy akár egy színházi előadásnak is

Megtudtuk tőle, a zsinagóga és környéke az egyik központi helyszíne lenne a tervezett zsidó nyári fesztiválnak is, mely alkalmával az épü-letbe varázsolnák a hajdani hangulatot és összegyűjtenék a zsidóságra jellemző sokszínűséget. Hozzáfűzte, emellett szeretnék, ha ismét a helyi holokauszt-megemlékezések egyik helyszínévé válna a zsidó temető, ami egyébként ritkán áll nyitva a lakosság előtt.

- A helyi programokon túl nagyon fontos az egyesület munkájában, hogy bővítsük és elmélyítsük a kapcsolatokat a zsidó hitközségekkel és más zsidó egyesületekkel, melyek a közeli régiókban vagy akár az ország távolabbi pontjain működnek. Ez azt jelenti, hogy akár kölcsönösen szerveznénk városnéző ki-rándulásokat, megismernénk egymás munkáját és tanulnánk is egymástól, hogy ki-ki hogyan tudja a zsidóságot képviselni a hétköznapokban. Nagyon fontos lenne, hogy ezeket a szálakat minél jobban kiterjesszük egymás felé. Az ilyen jellegű kezdeményezéseink már elindultak, és ezeket szeretnénk is elmélyíteni - zárta Schmidt Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!