Pápa

2016.08.26. 16:35

Emlékművet állítanak a vasúton

Pápa - A helyi német nemzetiségi nap keretén belül szeptember 10-én, szombaton délután a pápai vasútállomásnál szentelik fel azt az emlékművet, mely a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója előtt tiszteleg.

Polgár Szilárd

Erről döntöttek a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat (PNNÖ) legutóbbi ülésén a városházán. Pillerné Fódi Ilona, a PNNÖ elnöke elmondta, a kitelepítés évfordulójára kiadványt is megjelentetnek, mely német és magyar nyelven tartalmaz visszaemlékezéseket, dokumentumokat, adatokat a 70 évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban.

Pillerné Fódi Ilona és Gőgösné Bakos Adél, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői
Fotó: Babos Petra

A kötetet a nemzetiségi nap kulturális programján mutatják be a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola aulájában. A rendezvényen Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója mond beszédet. Ezt követően fellépnek a Vajda Péter-lakótelepi Óvoda nemzetiségi csoportjának apróságai, a Munkácsy iskola nemzetiségi tagozatának csoportjai, a Gannai Asszonykórus, valamint a bakonyjákói néptánccsoport.

A nemzetiségi nap programjait, valamint a kiűzetés-emlékmű felállítását az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 300 ezer, a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége 120 ezer, Pápa város önkormányzata pedig 500 ezer forinttal támogatja - tudtuk meg Pillerné Fódi Ilonától a PNNÖ ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!