Pápa

2016.06.21. 20:30

Éles eszű ifjú matematikusok - A pápai diákok remek eredményeket értek el az országos számtanversenyeken

Pápa - Kiváló versenyeredménnyel zárta az idei tanévet a Türr István Gimnázium. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen matematikából harmadik helyezést ért el Döbröntei Dávid, az iskola tizedik osztályos tanulója, akinek felkészülését a Pápai Észkerék Egyesület titkára, Spissich László matematikus segítette.

Varga Bea

Komoly, évek óta tartó tanulás előzte meg azt, hogy az intézmény diákja elérte ezt a kiemelkedő eredményt. A gimnazista fiú nemcsak az iskolai órákon foglalkozik matematikával, szabadidejéből is sokat áldoz feladatok megoldására, hogy minél jártasabb legyen ebben a tudományterületben. Döbröntei Dávid elárulta nekünk, hogy már óvodás korában elbűvölték a számok, és ez az általános iskolában csak tovább fokozódott. Nagyon szeret matematikai problémákon gondolkodni, főleg a kombinatorikai és a geometriai feladatokat kedveli.

- Hihetetlen öröm volt, amikor megjött a levél, melyben az állt, hogy országos harmadik helyezést sikerült elérnem az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV), s bár tudom, ez nagy eredmény, remélem, hogy az elkövetkező években még tudok rajta javítani is - mondta Dávid.

Döbröntei Dávid tizedik osztályos gimnazista és felkészítője, Spissich László matematikus
Fotó: Türr István Gimnázium

- A matematika OKTV egy nagyon színvonalas verseny, évente több mint 3 ezer diák indul ezen a megmérettetésen. Sok olyan gimnázium van hazánkban, ahol kiemelten foglalkoznak a matematika oktatásával, és ebben az erős mezőnyben nehéz komoly eredményt elérni, ezért a Dávid által elért harmadik helyezés igencsak megbecsülendő. Főleg annak ismeretében, hogy ő még csak tizedik évfolyamos, és neki zömében idősebb diákokkal kellett felvenni a versenyt - fogalmazott Németh Zsolt, a Türr István Gimnázium igazgatója.

Döbröntei Dávid egy másik rangos versenyen is kiváló eredményt ért el. Az Arany Dániel Matematikaversenyen országos második helyezést szerzett. Dávidtól megtudtuk, a tanév során több mint húsz matekversenyen vett részt. Felkészülését évek óta Spissich László irányítja, segíti.

- Nagyon örülünk ennek az óriási sikernek, fantasztikus dolognak számít tizedikesként ezt az eredményt elérni. Természetesen nagyon sok munka előzte meg a versenyen való részvételt. Dávid nagyon magas tudásszinten áll matematikából, ott van az ország legjobb húsz versenyző diákja között, és reméljük, hogy jövőre az olimpiai álmai is valóra válnak, és bekerül a matematikai olimpiai csapatba - nyilatkozta Spissich László, a Pápai Észkerék Egyesület titkára, aki hangsúlyozta: a gyerekeknek ilyen szinten valójában irányításra van szükségük.

- Nekünk, pedagógusoknak az a feladatunk, hogy a versenyző gyerekeknek megmondjuk, hogy az interneten is rendelkezésükre álló feladatrengetegből melyekkel foglalkozzanak. Dávidnak mindig meghatározom az elméleti hátteret is, amelyet tanulmányoznia kell, és ő ezeket nagyon szorgalmasan, lelkesen, lelkiismeretesen meg is csinálja - árulta el Spissich László. Egyébként ő maga is büszkélkedhet azzal, hogy türrös gimnazistaként, Bujáky Miklós tanítványaként matematikából az OKTV-n országos első helyezést szerzett.

- Sokkal nehezebb ma a verseny, mint volt harminc évvel ezelőtt. Ma már a gyerekeknek nem elég csak a magyar nyelvű szakirodalomból készülni az OKTV-re, aki komoly eredményt akar elérni, annak bizony angol nyelvű anyagokból is dolgoznia kell. A feladatok is magasabb szintűek a versenyen, például egy harminc évvel ezelőtti matematikai diákolimpián szereplő feladat megoldását napjainkban elvárják egy kilencedikes gyerektől egy országos versenyen. De nagy örömömre sok ügyes, szorgalmas, jó matematikai képességekkel rendelkező tanuló van Pápán, sok diákkal tudtunk versenyezni a tanév során, és többen nagyon kiemelkedő eredményt értek el. A középiskolások közül Mészáros Márton türrös gimnazista a Kenguru Versenyen nyolcadik helyezett lett, Varga-Umbrich Eszter refis diák egy Kárpát-medencei matematikai megmérettetésen dicséretet szerzett. A Náboj matematikai csapatversenyen idén már két türrös csapattal indultunk, az egyik hatodik, a másik kilencedik helyezést ért el a rendkívül erős mezőnyben. A Dürer versenyen szintén egy türrös tanulókból álló csapat országos hatodik helyezést szerzett. Az általános iskolások is jól szerepeltek a matematikai versenyeken, közülük kiemelkedő teljesítményt az evangélikus iskolába járó Feczkó Csongor, illetve a Munkácsy iskola két tanulója, Váczy Dorottya és Cserkuti Sándor nyújtott. Nagyon büszke vagyok az összes versenyzőmre, és gratulálok nekik, hogy ilyen szépen dolgoztak - mondta az egyesületi titkár. Spissich László kiemelte: már negyedik éve tevékenykedik Pápán az Észkerék Egyesület, és nagyon örül annak, hogy a gyerekekkel közös munkájuk mára ilyen sok szép eredményt hozott.

- Mind a nyolc évfolyamon vannak már eredményeink, ennek az lehet a titka, hogy a gyerekek lelkesen részt vesznek a foglalkozásainkon. Heti rendszerességgel tartottunk szakköröket, városi versenyeket rendeztünk, és megtartottuk a már hagyományos Észkerék vetélkedőnket is. Utóbbit a nagy érdeklődésre való tekintettel két időpontban kellett megrendeznünk - mondta el a tapasztalt matematikus. Megtudtuk tőle, hogy a matematikai versenyeken kiválóan szereplő tanulók számára a tanév végeztével nem ért véget a felkészülési időszak. A nyári szünidőben tovább zajlanak a foglalkozások, hogy a következő tanévben újra sikeresen szerepeljenek a pápai iskolák tanulói a matematikaversenyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!