Pápa

2016.08.26. 18:04

Diaporámafesztivál a magyar fotográfia ünnepére

Pápa - Nem a technika csinálja a képet, hanem a mögötte lévő fej, és annak érzelemvilága, ami a képet visszatükrözi, akkor jó egy fotó – fogalmazott lapunknak Szekeres János diplomás fotóművész, a Természetfotó Magazin szakírója, természetfotó-oktató az I. Pápai Diaporáma Fesztiválon.

Laskovics Márió

Ma rendezték az I. Pápai Diaporáma Fesztivált a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében a Magyar Fotográfia Napja alkalmából a JMSZK színházépületében. Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Mátyus Károly, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) alelnöke és a Bakony Fotóklub Veszprém elnöke. Beszédében a Magyar Fotográfia Napja eredetéről beszélt, amit augusztus 29-én ünneplünk. Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia).

Szekeres János

A Világjáró Természetfotósok Klubja négy tagjának diaporámáit, zenei aláfestésű, digitális fotóláncolatait láthatta az érdeklődő közönség a közel másfél órás vetítésen. A házigazda, főszervező Gyurom Jánoson kívül Cseterki Imre, Csótai László és Szekeres János 5-6 perces kisfilmjeit tekinthettük meg. Utóbbi fotóművész röviden elmagyarázta az egybegyűlteknek, hogy mi is az a diaporáma, majd Unger Tamás megnyitó gondolatai után a digirámák, diaporámák vették át a főszerepet.

Gyurom János

- Idén megalakítottuk a Magyar Világjáró Természetfotósok Klubját, és úgy döntöttem, hogy elhozom Pápára az első Diaporáma Fesztivált. Hiszen itt még nem volt, se a Dunántúlon. Én képviselem Magyarországot és Pápát négy diaporámával, a három kolléga pedig Kamcsatkát, Alaszkát, Afrikát, Izlandot, Toszkánát – mondta el Gyurom János a fesztivál életre hívásáról.

Szekeres János több mint negyven éve fotózza a természetet, és tanítja is. Gyerekkora óta szerette az erdőt, majd 1973 óta, első fényképezőgépének kézhez vétele óta foglalkozik ezzel a szenvedéllyel. - A természet szépségét próbáljuk meg megőrizni és visszaadni egy-egy kiállítás alkalmával. A technika fejlődött, az utóbbi években a digitális technika kezd elharapódzni, aminek nagyon örülök. Bár nem a technika csinálja a képet, hanem a mögötte lévő fej, és annak érzelemvilága, ami a képet visszatükrözi, akkor jó egy fotó. Az utómunkának nagy jelentőséget nem tulajdonítok, szeretek úgy fotózni, hogy a kép az exponálás pillanatában ütőképes legyen – fogalmazott a fotóművész, aki digirámáival az izlandi téli fényeket, Toszkánát és az öregedést jelenítette meg a rendezvényen. - Akkor jó egy digiráma, ha egy téma köré van csoportosítva, amit árnyaltan, plasztikusan ábrázol, illetve fontos alatta a zene – emelte ki.

Fotók: Laskovics Márió

A fesztiválhoz kapcsolódó természetfotó kiállítás szeptember 19-ig tekinthető meg, munkanapokon 9-19 óráig, illetve rendezvényhez kötődően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!