Pápa

2017.07.21. 11:38

Diák-átrándulás – Tanuljunk egymástól

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) szeretné a környéken élő, hagyományőrző embereket megszólítani, életbölcsességeiket megőrizni, s diákok által átadni az utókornak.

Laskovics Márió

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) két legutóbbi, az Esterházy-kastélyban tartott civil kaszinója alkalmával egyik tagja, Mayerné Pátkai Tünde, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma (Refi) igazgatóhelyettese osztotta meg abbeli tapasztalatait, amiket a PMtT dédelgetett tervéhez, a diák-átrándulás megvalósításához felhasználhat.

Mátyus Aliz alelnök, Mayerné Pátkai Tünde, Baloghné Uracs Marianna elnök, és Győry Endréné, akivel anno remek életútinterjút készítettek a refisek

Július 6-án, csütörtökön arról beszélt, hogy 2010-ben az Audiovizuális emlékgyűjtés nevű projekt keretében ötvenhat idős emberrel, öregdiákkal készítettek életútinterjút a Refis diákok négy tanár közreműködésével. Mint mondta, tanulóikat kommunikációs helyzetgyakorlatokkal készítették fel. A projekt során olyan ritka élményekhez jutottak, amiket a generációk együttélésének válsága miatt a hétköznapokban nem élhetnek meg. Azóta több interjúalany meghalt, jó, hogy emlékük, élettörténetük ilyen formában is megörökítődött. A kaszinón készült egy mintafelvétel, amivel inspirálnák a mai diákokat.

Két legutóbbi kaszinóját az Esterházy-kastély egyik termében tartotta a társaság
Fotó: a szerző

Július 18-án, kedden Mayerné Pátkai Tünde a Refis diákok egymásnál töltött napjaiból szerzett tapasztalatokról számolt be. Az iskola indulásakor öt hétig egyfolytában tanítottak, a hatodik hét szabad volt. Ekkor a pápai és környékbeli családok szívesen látták vendégül a távolabbról ide érkezett kollégistákat. E hagyomány megmaradt a tanítási rendszer átalakulásával is. A kaszinótagok célja, hogy a diák-átrándulás megszervezésével segítsék a kisközösségek egymás szokásaiból való építkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!