Pápa

2017.08.06. 18:55

Vízvezetékcsere Pápán: miért gyorsabb az egyik utcában, mint a másikban?

Miért tűnik úgy, hogy nehézkesebb és lassabb a vízvezetékcsere a Korona utcában, mint a Jókai utca esetében, ahol jóval hosszabb és nagyobb felületen végzik el ugyanezen munkát? Ezzel a kérdéssel kereste meg a Naplót egyik olvasónk, a kivitelezést végző cég vezetője pedig érdeklődésünkre lerántotta a leplet a "rejtélyről".

Polgár Tibor

Mint beszámoltunk róla, június második felében egyszerre kezdődött meg a vízvezetékcsere a város úthálózatának két forgalmas szakaszán, a Jókai és a Korona utcában. A földfelszínt nézve úgy gondolhatnánk, ha kisebb területet kell megbolygatni, gördülékenyebben és gyorsabban halad a munka, azonban az említett két utca esetében éppen fordított a helyzet. Olvasónk felvetésére szó szerint a mélyben rejlik a válasz.

Egyelőre még közlekedési lámpa irányítja a forgalmat a Korona utca azon szakaszán, ahol két nagy átmérőjű vízvezeték kicserélésén dolgoznak a szakemberek
Fotó: Polgár Tibor

- A kérdésre a rövid magyarázat: a Korona utcában az itteni adottságok miatt jóval összetettebb, bonyolultabb a vízvezetékcsere, mint a Jókai utcában - nyilatkozta a Naplónak Vörös László, a kivitelezést végző cég vezérigazgatója. Kifejtette: a másik helyszínnel ellentétben a Korona utcában két nagy átmérőjű vízvezetéket kell kicserélni, a várost ellátó 500-as öntöttvas ivóvízvezetéket, valamint az utcát szolgáló 150-es PVC-vezetéket. Az itteni rövid szakaszon a szokásosnál több, összesen hat darab összekötési pont és négy csomópont található. - A munkát úgy kell elvégezni, hogy ezeknek a csomópontoknak az átkötésével ne veszélyeztessük a város vízellátását. Az építés folyamata alatt az üzemelő vízvezetékeket ki kell zárni a rendszerből, ezt kánikulában, amikor megsokszorozódik a vízfogyasztás, nem lehet megtenni. Tehát a nagy hőségben szünetel a munka, hogy ne okozzunk vízhiányt - mutatott rá a vezérigazgató.

Vörös László megjegyezte, a Korona utca szóban forgó rövid részén ugyanannyi közművel találkoztak, mint a Jókai utca egészében. A cso-mópontok kialakítása sokkal nehézkesebb, mint egy egyenes vezetékszakasz megépí-tése, ráadásul a Jókai utcán nem kellett működő vízvezetéket megbontani ahhoz, hogy az új vezeték elkészülhessen.

- Ilyen mértékű forgalmi korlátozással járó, ilyen bonyolult csomópontot még nem cseréltünk ki Pápán, mint a Korona utcában. Egyedi feladat volt, amit a Pápai Vízmű Zrt. közreműködésével, az őszi útépítési beruházások miatt most kellett megvalósítani. Minden nehézség ellenére biztosan tudjuk tar-tani a munkálatok előzetesen tervezett, augusztus végi befejezését. Most már csupán annyi van vissza, hogy a kánikula magunk mögött hagyása után elvégezhessük az átkö-téseket - hangsúlyozta a kivitelezést végző cég vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!