Pápa

2015.10.04. 16:22

Beénekelték a belvárost

Pápa – Magányos kürtös a Fő téren, zenés mondókákkal előálló ovisok, Bartók által gyűjtött népdalcsokor az erkelesektől, olimpiai fanfárok a hangszeren tanulóktól – a zene világnapjának dallamai betöltötték a belvárost.

Pápán tíz éve énekelnek a zene világnapján az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola tanulói a város közterületein. A Március 15. tér, a Kossuth utca, a Pálos tér, a Fő utca és a Fő tér volt a zenei útvonal, amelyet dallamok szárnyán idén is bejártak az iskola tanulói, pedagógusai.

Diákok énekhangja töltötte be a belvárost a zene világnapján

A szülők, nagyszülők is megjelentek az egyes helyszíneken és nemcsak nézték-hallgatták csemetéiket, hanem velük együtt énekeltek. Ennek a gazdának szép kocsija van " dalolta a 485 erkeles, elsőstől nyolcadikosig, valamennyi évfolyam. És dúdolták az apukák, anyukák is. A teljes iskolai kórust Szatmáry F. Péterné Rédei Margitta vezényelte, ő állította össze a repertoárt, és őt segítik kollégái, akik a tanév első hónapjában úgy felkészítették diákjaikat, hogy egyetlenegy nagy összpróba után különleges élményt nyújtott a villámhangverseny.

- Nagyon boldog vagyok, hogy ennyi szülőnek, gyereknek, felnőttnek ilyen élményt tudtunk adni, és együttesen bevezettük őket a népdalok világába - mondta a kórusvezető. Hozzátette: az idei esemény külön apropója, hogy 2015-ben van Bartók Béla halálának 70. évfordulója, és a népdalcsokrot is Bartók gyűjteményéből válogatta. A szárnyaló zene az összpontosításon és fegyelmezettségen alapult, a produkciók közben minden gyerek figyelme Gitta nénire irányult. Egyben kellett tartani a többszáz diákot, az évről évre sikeres teljesítmény mögött ez (is) áll.

A zene világnapjának délutánja a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskoláé volt, az ifjú zenészek a Kossuth utcán ráadással fejezték be a hangszeres előadást. Egy nagyzenekar szólalt meg az Olimpiai himnusz prezentálásakor. A fenséges mű úgy csendült fel, mintha a jövő évi riói olimpia megnyitóünnepségére készülnének a pápaiak. Nem volt véletlen a többszöri taps. A fényképek és a videofelvételek pedig megörökítették azt, miként válik eggyé a zenész a hangszerrel, közönség az előadóval, a pápai történelmi belváros a felemelő dallamokkal, amelyek négyévente, tőlünk többezer kilométerre a világ legnagyobb sporteseményének emelkedett pillanataiban szólalnak meg. A szerző, John Williams - akinek nevéhez fűződik többek közt a Csillagok háborúja- és az Indiana Jones-filmek zenéje - is tapsolt volna...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!