Pápa

2016.12.08. 22:10

Az ingyenes oktatás úttörői voltak a piaristák

Pápa - A piaristák sajátossága, hogy a többi szerzetesrendtől eltérően nem három, hanem négy szerzetesi fogadalmat tesznek.

Laskovics Márió

A negyedik a fiatalok nevelésére vonatkozik - tudtuk meg Pályi Gábor pápakovácsi plébánostól a Nyitott szívvel Isten tenyerén című előadás-sorozat legutóbbi alkalmán.

Pályi Gábor - aki a pápai református gimnázium óraadó tanára is egyben - a Szent Benedek-templomban A piarista rend története címmel tartott előadást a mintegy ötvenfős közönségnek. Felidézte a piaristák közel négy évszázados történetét az alapítástól kezdve, majd a rend magyarországi munkásságát városokra lebontva taglalta, de szót ejtett neves piaristákról, többek között Öveges Józsefről, Sík Sándorról, Tomek Vincéről, illetve a szerzetesrend híres diákjairól is.

Pályi Gábor a piarista értékeket tanári munkájában is hasznosítja Fotó: Laskovics Márió

- Budapesten születtem, s ahova vasárnaponként ministrálni jártam, ott egy piarista atya tartotta az egyik szentmisét. Az ő hívására jelentkeztem piarista gimnáziumba, aztán beléptem a rendbe is. Elvégeztem a tanulmányokat, a teológiát is, az állami egyetemen a kémia-fizika szakot, és aztán a rend kötelékében tanítottam Kecskeméten, Mosonmagyaróváron, Veszprémben. Így kerültem a Veszprémi főegyházmegyébe - mesélt életútjáról Pályi Gábor, aki 2003-ban lépett ki a katolikus tanító szerzetesrendből.

- A piarista rendet Kalazanci Szent József alapította, aki Spanyolországban született, de Rómába költözött, ott kereste élete értelmét. Amit aztán az utcán csellengő gyerekekben talált meg, akiket elkezdett tanítani. Valójában ebből indult el az akkor teljesen újszerű ingyenes oktatás. Ő kezdte el, és en-nek eredményeként XII. Piusz pápa a 20. század közepén a keresztény népiskolák védőszentjévé nyilvánította - mondta el a rend alapítójával kapcsolatban az előadó.

- Kezdetben a piarista rend egyedisége az volt, hogy ingyenesen oktattak, a mai világban pedig egy egységes világszemléletet próbál adni és kialakítani a fiatalokban. Sok iskola mellett kollégium is működik, ami különleges helyszíne az effajta nevelésnek a fiatalokkal való egész napos együttlét, a természettudományok, a szeretetszolgálat területén.

A piaristák sajátossága még, hogy a többi szerzetesrendtől eltérően nem három, hanem négy szerzete-si fogadalmat tesznek, a negyedik a fiatalok nevelésére vonatkozik - tudtuk meg a pápakovácsi plébánostól, aki megosztotta velünk azt is, hogy a piarista szerzetesek létszáma világviszonylatban ezer-ezerkétszáz, hazánkban pedig nyolcvan körüli lehet, illetve erősen fejlődőben van a harmadik világbeli piaristaság Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Amerikában is.

A Dunántúlon Mosonmagyaróváron és Nagykanizsán van piarista iskola, a veszprémi Padányi katolikus iskola pedig piarista hagyományokon alapulva, de egyházmegyei szervezetben végzi a munkáját. - Az ország egészét tekintve új kezdeményezések is vannak. Például a gödi szakiskola, ami szakmát és érettségit is ad, olyan szakmákat kínál, amikkel a fiatalok az egyházi műemlékek karbantartásában tudnak közreműködni.

Sátoraljaújhelyen pedig pár hónapja indított tanodát a hátrányos helyzetű gyerekek számára a rend - tette hozzá Pályi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!