Pápa

2016.05.26. 16:09

Az élet művésze – Interjú Müller Péterrel

A spirituális irodalom egyik, ha nem a legnagyobb hazai képviselője látogatott el Pápára a minap. Müller Péterrel, a nyolcvanadik életévét töltő ismert, népszerű íróval színpadra lépése előtt beszélgettünk ihletről, irodalomról, jövőbeli terveiről.

Laskovics Márió

- Honnan meríti az ihletet, a gondolatait az írásaihoz?

- A működő forrás nem megnevezhető – nyilatkozta a Naplónak Müller Péter. - Tehát nem hiszem, hogy erre valaki is választ tud adni. Az ihlet forrása egy titokzatos kérdés. De nem úgy titokzatos, hogy én titkolom, hanem én sem tudom. Az biztos, ha én nem vagyok ihletett állapotban, akkor nem egészen jó, amit csinálok. Még akár egy előadásom se.

- Van-e olyan módszer, amivel fel tudja tüzelni magát az íráshoz vagy egy előadáshoz?

- Nem tüzelni kell, hallani kell. Egyébként van. Az élet művészete című könyvemben le is írom. Egy meditáció. De az utolsó pillanat már nincs az én kezemben. Tehát ez olyan, mint mikor egy asszony vagy teherbe esik, vagy nem.

- Igaz, hogy 1956-ban egy halálközeli élmény terelte önt a spirituális tanok felé?

- Valóban nagy élmény volt ez az életemben, de én már előtte is ebben a gondolatkörben, ebben a hiszemben éltem gyerekkoromtól kezdve. Legfeljebb ez megerősített benne. Hogy mit éltem meg akkor, azt a következő, ősszel megjelenő könyvemben részletesen leírom. Erről is, a túlvilágról is, és az ihlet forrásáról is vallok.

- Íróként kik hatnak önre? Van kedvenc írója?

- Csak azok az írók hatnak rám erősen, akiknek van egyfajta spirituális meggyőződésük. Akik tudják, hogy az ember nem az anyag szülötte, hanem szellemi gyermek. Ez rangsorolja bennem az írókat. Nagyon sok kitűnő író nem tud erről, és az az érzésem, hogy nem is érdemes elolvasni a könyveiket, mert csak tudósítanak valamiről, amiben nincsen fény. A magyar irodalomban nagyon nagy hatással volt rám Hamvas Béla, László András, Füst Milán, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Szepes Mária. Csak, hogy az újabbakat említsem. Fiatalabb koromban kedvenc íróm volt Mikszáth Kálmán. Ma is élvezettel olvasom a műveit, sőt az egyikből írtunk is egy musicalt Tolcsvay Lászlóval és Müller Péter Sziámival, ez a Beszterce ostroma volt. A nagy magyar költőket is mondhatom: Ady Endre, József Attila, Arany János. Ők nagy titkok tudói voltak. Régieket, például Shakespeare-t, és hagyományos nagy, szent könyveket is olvasok, az Evangéliumot, a Bibliát. Olvasok Buddhát, védákat, upanisadokat, és olvasom a taoizmusnak az egész gondolatvilágát, amiből egy egész könyvem, a Jóskönyv született.

- Jelenleg min dolgozik? Mik a jövőbeli tervei?

- Az ihlet természetéről, a szellemvilággal való kapcsolatról, és a halhatatlanság gondolatáról írok. Megemlíteném a Mária Evangéliuma című rockoperát, de csak azért, mert a veszprémi Pannon Várszínház a közeljövőben, augusztus elején fogja bemutatni. Ezt már nagyon sokat játszották Budapesten, más városokban, de külföldön is ment. Mikor itt volt II. János Pál pápa, akkor Pannonhalmán mutattuk be neki és a zarándokoknak a Madách Színház előadásában. Boldog vagyok, mert ez azt jelenti, volt már egy olyan nézőnk, aki szentté vált. Úgyhogy a többi nézőnek igyekeznie kell, ha utol akarják érni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!