Pápa

2016.08.23. 18:24

A rendszerváltás óta várt fejlesztés

Pápa – Százmillió forintos ráfordítás révén többek között traktorokkal, földmunkagéppel, fűkaszával, szárzúzóval és pótkocsikkal bővült a városgondnokság eszközparkja.

Polgár Bettina

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere kifejtette, a város képviselő-testülete a 2016. évi költségvetés elfogadásakor úgy döntött, hogy a városgondnokság számára százmillió forintos beruházás keretében új gépek vásárlását teszi lehetővé. Az összeg biztosítására az önkormányzat hitelt vett fel.

- A képviselő-testület azért döntött a gépek megvásárlása mellett, mert a korszerű és hatékony városüzemeltetési munka megfelelő eszközöket, felszereléseket követel. Nem lehet mindent közfoglalkoztatottakkal, kézi erővel megoldani - mutatott rá a polgármester. Mint mondta, Bakó Istvánnal, a városgondnokság vezetőjével a gépek beszerzését megelőzően tapasztalatokat cseréltek Pápa testvérvárosaival, Schwetzingennel és Leinefeldével, ahonnan nagyon jó ötleteket kaptak.

A polgármester kiemelte, a városgondnokság történetében a rendszerváltás óta nem volt példa ilyen léptékű fejlesztésre. Hozzátette, ennek megfelelően az elvárásaik is másként alakulnak majd, hiszen a korszerű eszközök révén sokkal hatékonyabb, látványosabb városüzemeltetési munka kezdhető meg. - Ezzel a beruházással tulajdonképpen egy nagy eszközbeszerzést valósítottunk meg, mely révén a városgondnokság munkájában jelentős hatékonyságjavulás köszön majd vissza - hangsúlyozta a város vezetője.

Bakó István elmondta, a rendelkezésre álló keretösszeg felhasználása javarészt közbeszerzéssel történt. Megtudtuk tőle, hogy a választott gépek egy részét már leszállították, szeptemberben pedig további eszközökkel gazdagodik a városgondnokság. - Az új eszközök között fontos helyet foglal el egy földmunkagép, mely javarészt a járdaépítéseknél fog jó célt szolgálni. Beszereztünk még egy 92 lóerős traktort. Ezzel, valamint a szeptember végén érkező rézsűkaszával a vízelveztő árkokat sokkal hatékonyabban karban tudjuk majd tartani, mint ahogy ezt eddig kézi erővel tettük. Ehhez a traktorhoz egy pótkocsi is érkezik, amit a szemétszállításoknál veszünk igénybe. Ugyanis korábban nem volt olyan pótkocsink, amivel hátrafelé lehetett billenteni, így kézi erővel történt a városban összeszedett nagy mennyiségű hulladék lerakása. Továbbá szert tettünk egy 50 lóerős traktorra is, melynek már megérkezett a fűkaszája. Éppen jókor, mivel a korábban használt fűkasza teljesen tönkrement, és nem lehetetett megjavítani - magyarázta a városgondnokság igazgatója.

Fotó: Vallner Bettina

Hozzáfűzte, emellett vásároltak még a bozótos területek megtisztítására alkalmas szárzúzót, a téli fanyeséseknél hasznosítható ágdarabológépet, két pótkocsit, valamint az említett erőgépekhez használható hótolólapot, hiszen nem biztos, hogy a következő telek is enyhék lesznek. Bakó István megjegyezte, szeptember végén érkezik még egy nagy, illetve kettő kis pótkocsi, valamint egy rézsűkasza, a már rendelkezésre álló gépek azonban addig sem fognak pihenni. Az intézményvezető rámutatott: a régi, öreg gépek karbantartási költsége magasra rúgott, a gyakori szervizelések pedig kevesebb elvégzett munkaórát jelentettek. Ezek a gondok most megoldódtak, ahogy a korábbi lóerőproblémák is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!