Pápa

2016.10.27. 18:34

A Református Újtemplom építtetőjére emlékeztek

Pápa - Ólé Sándor igazi reformátor volt, talpig ébredési ember, aki sokat tett a pápai egyházközségért és a kollégiumért is – hangzott el az emlékműsorban.

Laskovics Márió

Október 27-én, csütörtökön reformációs megemlékezést tartottak a Pápai Református Teológiai Akadémia (PRTA) szervezésében a Március 15. téri Nátus épület kapubejárójában, amelyen megemlékeztek Ólé Sándor református lelkészről, hitoktatóról is. A PRTA hat hallgatója felolvasásokból, szavalatokból, közös zsoltáréneklésből álló emlékműsorral szolgált a megjelent református diákoknak, hallgatóknak és oktatóknak. Az ünnepi alkalmon Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője hirdetett igét.

Ólé Sándor személye a pápai gyülekezet és a Református Kollégium számára azért is fontos, mert monumentális épület épült fel a pápai reformátusoknak az ő lelkipásztori szolgálata alatt, ugyanis ő építtette fel a Március 15. téren álló hatalmas, szép református templomot, ami egyébként a magyarországi reformátusság negyedik legnagyobb kálvinista temploma – mondta el az emlékműsor egyik szervezője, Sárközi Gergely Antal ötödéves teológiai hallgató.

 

Ólé Sándor 1884-ben született Csóron, 1895-ben került be a Pápai Református Kollégiumba, itt végezte el a gimnáziumot, és teológiai tanulmányait is 1903 és 1907 között. Pápán volt segédlelkész is Kiss József esperes mellett 1907. január 14-től. 1911-ben avatták lelkésszé. 1912-től Móron, 1929-től nyugdíjazásáig Pápán volt gyülekezeti lelkipásztor. 1941-re készült el az Újtemplom, 1954-ig volt itt lelkipásztor, utána Magyarbólyra került, ahol nyugdíjas éveit töltötte 1976-os haláláig.

- Éppen negyven éve hunyt el, ezért is e reformációs megemlékezés, amit mindig a PRTA hallgatói önkormányzata szervez. Négy éve rendezzük meg, általában október 31-ét megelőző csütörtökön. A reformáció mellett minden évben egy iskolatörténeti témát is feldolgozunk, volt már emlékműsor például a PRTA 1951-es bezáratásáról és 1998-as újraindulásáról is. Illetve vasárnap emlékezünk meg a templom felszentelésének 75. évfordulójáról – tudtuk meg Sárközi Gergely Antaltól. Rajta kívül a műsorban szerepelt még Csöngedi Nikolett, Makra Zsolt István, Marton Krisztián, Sántha Péter Botond és Tenyei Ildikó. A megemlékezés koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!