Pápa

2017.03.21. 20:55

A polgármester volt a vendég

Pápa - Tavaly összesen 2,3 milliárd forint folyt be a helyi adókból a város kasszájába. Ezeket leginkábba helyi közszolgáltatásokra költi az önkormányzat - mutatott rá Áldozó Tamás polgármester a Pápai Polgári Kör márciusi összejövetelén.

Áldozó Tamás volt a vendége a Pápai Polgári Kör legutóbbi összejövetelének. A rendezvény Kincses László előadásában egy verssel kezdődött, majd Dancs Ferenc, a kör elnöke köszöntötte a tagságot, az érdeklődőket és az előadót - írja a papa-ma.hu.

A polgármester ezúttal a városlakók, a városban működő vállalkozások által befizetett adók sorsáról beszélt. Bemutatta, hogy a helyiek által befizetett adóforintokat milyen célokra használja fel az önkormányzat, és mi lenne, ha ezek az adók nem lennének, vagy kisebb mértékűek lennének. Mint elhangzott, a legtöbb pénz az iparűzési adóból folyik be a város kasszájába, ezt követi az építményadó, a kommunális adó és a gépjárműadó helyben maradó része. 2016-ban összesen 2,3 milliárd forint folyt be a helyi adókból az önkormányzathoz. Ezeket a város leginkább a helyi közszolgáltatásokra költi, melyek főként helyi egészségügyi, szociális és oktatási alapszolgáltatások, de vannak köztük önként vállalt feladatok is.

- Ilyen például a bölcsődei ellátás. Ha az adóforintjainkból nem tennénk a bölcsődei ellátás mellé önkormányzati támogatást, akkor térítési díjat kellene szedni a gyermeküket bölcsődébe járató családoktól. Ezt egyébként megengedi a jogszabály, és vannak is olyan települések, ahol élnek ezzel a lehetőséggel. Ilyen például Ózd, ahol mindenkitől, akinek van jövedelme, szednek térítési díjat a bölcsődében. Mi úgy döntöttünk, hogy nem szedünk, viszont ez azzal jár, hogy havonta gyermekenként 40 ezer forint támogatást kell adnunk a bölcsődei ellátáshoz. Ez az összeg az, aminek a befizetésétől a kisgyermekeket nevelő családokat az önkormányzat a szolidaritásra való tekintettel mentesíti - mondta el példaként Áldozó Tamás. Hozzátette, ez évente 226 kisgyermek esetében 100 millió forintnál is többet jelent.

A Pápai Polgári Kör időnként felkéri Áldozó Tamást egy-egy előadás megtartására. A polgármester a legutóbbi alkalmon a helyi adók sorsáról beszélt a Pápa és Térsége Ipartestület székházában
Archív fotó: Polgár Tibor

Ugyancsak a helyiek befizetett adóiból támogatja a város az egészségügyi alapellátást, amire évi 25 millió forintot költenek. A kötelező és önként vállalt szociális ellátások biztosításához pedig összesen 340 millió forintot tesz hozzá az önkormányzat a helyiek pénzéből.

- Ennek csak egy nagyon kis része a hagyományosan szociális segélynek nevezett összeg. A pénz nagy százaléka főként az időskorúak számára biztosított ellátás fedezésére szolgál, mint a házi segítségnyújtás, a bentlakásos szociális otthoni elhelyezés, az idősek nappali gondozóháza - mutatott rá a polgármester. A városvezető hangsúlyozta, a pénzt leginkább azokra költik, akik a leginkább rászorulnak: a fiatal családokra és a már nyugdíjban lévő időskorúakra. Az pedig nyilvánvaló, hogy az ő számukra az adó jó részét a jövedelemmel rendelkezők, tehát a 25 és 60 év közöttiek fizetik meg - olvasható a papa-ma.hu-n.

Áldozó Tamás előadásában elhangzott, a befizetett adók egy részét városüzemeltetésre fordítják. Az állami normatíván túl ebből kell fedezni a közutak fenntartását, a parkolók üzemeltetését, a zöldterületek gondozását, a város rendben tartását. Ezen tevékenységhez több mint 500 millió forinttal járul hozzá a város a helyi adóbevételekből. Ugyancsak ilyen tétel a helyi kisgyermekek óvodai ellátásának biztosítását szolgáló 85 millió forint, ami azt jelenti, hogy minden kisgyermek óvodai elhelyezését 100 ezer forinttal támogatja az önkormányzat.

Áldozó Tamás kifejtette, ha a helyiek nem fizetnének adót, vagy lényegesen kisebbek lennének az adók, akkor ezeket a szolgáltatásokat nem tudná biztosítani a város. Például nem lenne bentlakásos idősotthoni elhelyezés Pápán, és a 147 embert, aki jelenleg ilyen ellátásban részesül, az érintett családoknak Attyapusztán, Külsővaton, vagy más helyen kellene elhelyezniük, a bölcsődébe járó kisgyermekek után pedig térítési díjat kellene fizetni.

- A város sokat költ más önként vállalt feladatokra is a helyi adófizetők pénzéből, de ezek a feladatok, szolgáltatások azok, melyek megkülönböztetik az egyik települést a másiktól. Ezek többsége a pápaiak számára természetes, szolgáltatásuk pedig megállja a helyét az országos összehasonlításban. Ilyen a múzeum, a könyvtár, a kastély, a fürdő, de ide tartoznak a sportlétesítmények és a játszóterek. Ilyen még a tömegközlekedés is, ami a városnak nagyon sok pénzébe, 100 millió forintjába kerül, a kihasználtsága pedig nagyon alacsony - jegyezte meg a Polgári Kör rendezvényén Pápa első embere.

- Azt kell látni, hogy a befizetett adók és a helyben biztosított szolgáltatások között összefüggés van. Persze lehet ezeknek a szolgáltatásoknak a minőségét kritizálni, de ezt csak úgy érdemes megtenni, hogy összehasonlítjuk más településekkel. Látva kollégáim elkötelezettségét és hozzáértését, állítom, hogy ezek bármely más magyarországi településsel va-
ló összehasonlításban megállják a helyüket - hangsúlyozta Áldozó Tamás.

Az előadást követően beszélgetéssé alakult az összejövetel, a tagság főként az önkormányzat által benyújtott pályázatokról és az előző esztendő végén elnyert 650 millió forintos kormánytámogatás felhasználásáról kérdezte a városvezetőt - olvasható a papa-ma.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!