Pápa

2017.06.06. 11:55

A nyiladozó hit kis művészi virágai

Pápa– Őszinteségük és szépségük miatt az Ökumenikus Nap rajzversenyére beérkezett minden egyes pályaművet kiállították a katolikus iskola aulájában.

Laskovics Márió

A pünkösdhétfőn rendezett VII. Ökumenikus Nap rajzversenyére beérkezett pályázati alkotásokból nyílt június 9-ig megtekinthető tárlat múlt hétfőn a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában. A megnyitó ünnepségen Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Salgó Ferenc kanonok-plébános beszédében az ökumenikus nap idei mottójáról, a rajzpályázat témájáról, a forrásról beszélt.

- A Szentírásban a víz sokszor fordul elő. Az élő víz a kegyelem forrását jelenti, a Jóistentől fakad, árad, s akárcsak a teremtett világ többi értéke, üdítő kincs a számunkra. A lelkünknek is szüksége van Isten felüdítő kegyelmére – húzta alá.

Salgó Ferenc kanonok-plébános, Kerpel Péter művésztanár és Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató

A megnyitón az Allegro AMI két gitáros növendéke fellépését követően Kerpel Péter művésztanár, a zsűri egyik tagja értékelte a kiállítást. Mint mondta, a rajzok és a festmények azt mutatják, mindegy, hogy melyik keresztény felekezet felől közelítünk a teremtett világhoz, a lényeg ugyanaz. A Biblia példázatai kifogyhatatlan forrást jelentenek, fantasztikus gazdagság és sokszínűség jellemzi a tárlatot. Érdemes rácsodálkozni, hogy a gyerekek ugyanazokra a felvetésekre mennyire különböző vizuális választ adnak: míg a kicsik képei tele vannak derűvel, virágokkal, lepkékkel, szivárvánnyal, addig a nagyobbakéi egyre mélyebb gondolatiságot, lelki átélést, művészibb erőt tükröznek.

Kerpel Péter a zsűri tagjaként rendkívül gazdagnak és sokszínűnek találta a tárlatot

Mint megtudtuk, az alsó tagozatosok kedvenc bibliai történetüket rajzolták le, a felsősök öt vizes történetből választhattak. Összesen 143 pályamű érkezett a felhívásra, többféle vallási felekezetű diáktól. A legjobb alkotásokat az ökumenikus napon hirdették ki és jutalmazták a Marosi Diána, Kerpel Péter, Katona György és Ughy Miklós alkotta zsűri döntése alapján. Az óvodás, alsó, illetve felső tagozatos kategóriák nyertesei és különdíjasai Márkus Mihály református lelkipásztortól vehették át ajándékcsomagjaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!