Pápa

2016.12.29. 21:05

A nem mindennapi élmény hatására vált teljesen új emberré

Pápa - Saját halálközeli élményéről vallott Putnoki Tibor az Edvy Malomban tartott előadása során.

Babos Petra

Putnoki Tibor 1946. október elsején született Mándokon. Gyermekkorát állami gondozottként nevelőintézetben töltötte, arról álmodott, hogy pilóta lesz és szárnyal-ni fog a fellegekben. Álmai megvalósítását egy súlyos baleset meghiúsította. 1974-ben házasságot kötött Piroskával, akivel jelenleg is együtt él. Boldog családi életüket betegségek sorozata nehezítette meg.

Putnoki Tibor halálközeli élményéről szólt előadásában Fotó: Babos Petra

1993-ban egy újabb betegséggel kellett megbirkóznia, és nagyon közel került az akkor még rettegett halálhoz. Ebben az állapotban találkozott a fénnyel", innen indult Putnoki Tibor nem minden-napi utazása. Mint mondta, 1994-ben a szolnoki kórház intenzív osztályán megállt a szíve. A halálközeli állapot mindösszesen 9 percig tartott, ezt az élményt osztja meg országjáró beszámolóin.

- Nagyon nehéz elmondani, mit éltem át abban a kilenc percben. A szeretetnek olyan arcával találkoztam, ami sokkal erőteljesebb, mint ahogyan azt a mindennapi életünkben képzelnénk. Láttam saját magamat, a körülöttem lévő embereket, s a fényben a saját életemet a születéstől kezdve addig a pillanatig.A fény átölelt és vitt magával. S hogy mi is szakította meg ezt a folyamatot?

Talán a saját parancsom. Akkor határoztam el, hogy az embereknek szólni kellene, hogy változtassanak a rossz életszemléletükön, életvitelükön - fogalmazott Putnoki Tibor.

Az előadó megjegyezte, tisztában van vele, hogy mindenki fél a haláltól.

- Ezért tartom fontosnak, hogy beszéljek erről az embereknek. Nem kell félni, s talán ha nem félelemmel telik el a földi életünk, tudunk boldogságban, szeretetben élni - mutatott rá Putnoki Tibor. Kiemelte: a halálközeli élmény átélése után teljesen új ember lett, gyökeresen megváltozott, mert új értékrendet állított fel magában, amit az élet szépségeire és a szeretetre alapozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!