Pápa

2017.03.13. 15:41

A múlt a jövendő tükre - Mindenki nyert a történelmi versennyel

Pápa – Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc nemzeti és lokális vonatkozásaiban mérte össze tudását hat középiskolásokból álló csapat a városi könyvtárban rendezett vetélkedőn, amelyről mindannyian különböző kiadványokkal térhettek haza.

Laskovics Márió

„A múlt a jövendő tükre!" - ezzel a Kossuth-i mondattal címében szervezett történelmi és műveltségi vetélkedőt a futó városi Kossuth-emlékprojekt részeként középiskolásoknak az „Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet (EpVE) a Jókai Mór Városi Könyvtárral, továbbá két csatlakozó szervezettel, a Pápai Jókai Körrel és a Pápai Honvéd Bajtársi Klubbal közösen március 13-án a bibliotéka olvasótermében. A vetélkedő aktualitását és témáinak zömét Kossuth Lajos születésének 215., Pápa város díszpolgárává választásának 130., illetve Petőfi Sándor pápai névfelvételének 175. évfordulója adta.

- A több mint húsz oldalas feladatsor kérdései 1848/49, Kossuth és Petőfi pályájának általános és lokális vonatkozásaira voltak kíváncsiak, valamint a pár hete megtett temetői és belvárosi honismereti séta során látottakból épült fel a vetélkedő, melyben totók, mozaik-képek összeillesztése, történelmi helyszínek fotóinak felismerése, a vetélkedő feladatlapjával egyidejűleg, csapatonként elkészített, úgynevezett történelmi tablók bemutatása és szabadon felhasználható eszközökkel helyi Petőfi-történet előadása szerepelt. A három fős pápai középiskolai csapatok 2016 késő őszétől jelentkezhettek a vetélkedőre egy a szervezők – Váminé Molnár Emma könyvtáros, Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta – által összeállított feladatlap kitöltésével – tudtuk meg a vetélkedőn.

A két szervező – Váminé Molnár Emma és Kerecsényi Zoltán – töltötte be a játékmesteri szerepet is.

A szervezők fel szeretnék hívni a fiatalság figyelmét a forradalom és szabadságharc közelgő 170. évfordulójára, rá szeretnék hangolni a városi tanulóifjúságot és felkészítő pedagógusaikat arra, hogy jövőre esetleg még egy helyi '48-as honvédsírt is „örökbe fogadjanak", hogy gondozzák azt-azokat esetleg osztályaikkal, baráti közösségükkel. Ez az önkéntesség és a hazafiasság szép, újfajta példája lehetne - emelte ki Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, a Kossuth-emlékprojekt főszervezője.

A hat csapat részvételével lebonyolított vetélkedő zsűrijének elnöke Nagy-L. István városi múzeumigazgató volt. Tagjai pedig Bakody Lászlóné, a Pápai Jókai Kör vezetőségének tagja, Bányai Katalin Erzsébet tanár, Farkasdi Lajos nyugállományú őrnagy, a Pápai Honvéd Bajtársi Klub elnöke, Vennes Györgyné, az EpVE önkéntese, és Zsuppán István tanár voltak.

Összesen hat középiskolai csapat vett részt a vetélkedőn, holtverseny miatt a 2. és a 3. helyezést egyetlen villámkérdés döntötte el.

- Mindenki nyert a történelmi versennyel. Legfőképpen a nemzetünk a nyertes, mert a résztvevő diákok jó néhány értékes órát eltöltöttek a felkészüléssel, foglalkoztak a magyar történelem egyik legfontosabb részével a tanórákon túl. De nyertes Pápa városa, közössége és kultúrája, hiszen a verseny arról is szólt, hogy az 1848/49-es forradalom- és szabadságharcnak milyen kötődései vannak a szűkebb pátriánkhoz - mondta el Nagy-L. István múzeumigazgató, kiemelve a középiskolás csapatok és tanáraik magas fokú felkészültségét, majd kihirdette a végeredményt.

Nagy-L. István városi múzeumigazgató, a zsűri elnöke hirdeti ki a végeredményt.

Első helyen a Petőfi Sándor Gimnázium tizenegyedikesekből álló csapata végzett, tagjai: Erdélyi Letícia Flóra, Geschitz Dávid Róbert, és Németh István. Második, illetve harmadik helyezett a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma  I., illetve II. csapata lett. E három csapat Hermann István önkormányzati képviselőtől, könyvtárigazgatótól, illetve Farkasdi Lajostól a Kossuth-emlékprojekt fővédnöke, Áldozó Tamás polgármester, valamint a Honvédség ajándékcsomagjait vehette át, továbbá az EpVE-től átvehették az Éberhardt Károly-emlékplakettet is.

Csoportképen a jelenlévők többsége

A negyedik alkalommal átnyújtott emlékplakettekkel azt szeretnék elérni a szervezők, hogy ezek a fiatalok útmutatók legyenek iskola- és osztálytársaiknak; hogy ne felejtsék el a vetélkedő során tanultakat, a megismert információkat, hogy azokat tovább fejlesztve kedvet kapjanak a honismeretre és a történeti hagyományok ápolására; hogy méltóképpen készítsék fel majd mind több társukat a jövőben a szép, kerek évfordulók hű megünneplésére – hangsúlyozta Kerecsényi Zoltán.

A győztes csapat tagjai - Geschitz Dávid Róbert, Erdélyi Letícia Flóra, és Németh István – az emléklappal és az Éberhardt Károly-emlékplakettel.

A vetélkedőn való részvételért az első három helyezett csapaton túl minden versenyző, összesen tizennyolc diák jutalomban részesült: a Kossuth-emlékprojekt emlékpecsétjével, Áldozó Tamás polgármester, fővédnök és Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyző, védnök aláírásával ellátott emléklapokat és helytörténeti – főként Petőfi pápai kötődésével foglalkozó – kiadványokat vehettek át. Az EpVE köszönetét fejezi ki ezúton is minden önkéntesének, valamint minden tárgyi támogatónak, kiemelten is Pápa Város Önkormányzatának, a Jókai Mór Városi Könyvtárnak, a Református Gyűjteményeknek, a Pápai Jókai Körnek és a Honvédség képviselőinek, amiért hozzájárultak az idei nemzeti ünnepet megelőző vetélkedő megrendezéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!