Pápa

2015.05.11. 18:18

A kitelepített családok élete

Pápa - Ünnepi premiervetítés keretében mutatják be a Csonka délibáb című magyar játékfilmet Pápán a Petőfi Filmszínházban május 13-án (szerdán) este háromnegyed hatkor.

Az alkotás az ötvenes évek kitelepítéseiről, a hortobágyi munkatáborokba hurcolt családokról szól. A főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Dörner György, Mezei Zoltán és Marjai Virág látható. A rendező Bozsogi János.

Pataki András, a film producere, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta: 2014 nyarán alföldi helyszíneken forgatták le a film jelentős részét, de néhány jelenet elkészítése januárra maradt. Az utómunkálatokat 2015 elején végezték.

A Csonka délibáb című film Lukács József színművész azonos című dokumentumregényének motívumai alapján készült, de nem követi le a művet. Az alkotás forgatókönyvét Ozsda Erika és Németh Ervin írta.

Pataki András hangsúlyozta: erről a mai napig kényes és kibeszéletlen történelmi kataklizmáról eddig kevés film készült. Az 1950 1953 között végrehajtott hortobágyi kitelepítések elszenvedői közül még sokan élnek, több mint tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, elhurcolták őket, a hatalom elvette földjeiket, megalázó körülmények közé kényszerítette őket a munkatáborokban. Télen-nyáron juhhodályokban laktak, embertelen körülmények között, csak sínylődve tudták túlélni a napokat.

Jelenet a filmből. A hortobágyi kitelepítések miatt több mint tízezer embernek kellett elhagynia otthonát  Fotó: Soproni Petőfi Színház

Ott, abban az időszakban sok család élete változott meg, tört ketté, s a későbbiekben is bélyeget kaptak. A Csonka délibáb egy 13 éves gyermek szemével, az őt ért hatásokon keresztül mutatja be ezt a vészkorszakot, a kitelepítések lelki és érzelmi fájdalmait, a kiszolgáltatottak szenvedéseit a táborok létrehozásától a felszámolásukig. A fiút Heim Vilmos, a soproni Széchenyi István Gimnázium tanulója alakítja. Az apát Mezei Zoltán játssza a filmen, az anya szerepében Marjai Virág látható. A tábor rendőrparancsnokát Dörner György formálja meg. Játszik a filmben Fodor Zsóka, Pelsőczy László és a soproni színház társulatának szinte egésze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!