Pápa

2015.11.25. 17:02

A kicsik biztonságáért - A közlekedés szabályaival ismerkedtek az óvodások

Pápa – Közlekedésbiztonsági délelőtt keretében KRESZ-szabályokkal ismerkedtek a legkisebbek a Vajda Péter lakótelepi óvodában.

Polgár Bettina

A közlekedésbiztonsági tudnivalókkal Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója ismertette meg a kisgyermekeket.

– Az óvodásokkal a közlekedési szabályokról beszélgettünk, hiszen fiatal koruk ellenére már ők is rengeteg közlekedési formát kipróbáltak. Nagyon sokan járnak gyalog vagy kerékpárral az óvodába, előfordul, hogy szüleik autóval hozzák el őket az intézménybe, de sokan választják a buszos közlekedést is. Már óvodáskorban fontos tudatosítani: a gyermekeknek ismerniük és alkalmazniuk kell a közlekedési szabályokat – hangsúlyozta a rendőr alezredes.

Mint mondta, az óvodások körében a gyalogos közlekedés a legjellemzőbb. – A kisgyermekeknek fontos tudniuk: a járda a gyalogosoké. Veszélyforrást jelenthet, ha az úttesten kell átkelni, főleg, ha nem áll rendelkezésre gyalogátkelőhely. Megbeszéltük a kisgyermekekkel, hogyan kell áthaladni az úttesten, valamint a közlekedési lámpák jelzéseivel is foglalkoztunk – adott áttekintést a programról Császárné Elek Veronika. Az esemény során a járműves és a kerékpáros közlekedésről is szó esett. – Hoztunk egy kerékpárt az óvodások részére, melyet a gyerekek közreműködésével felszereltünk a kötelező tartozékokkal. A biciklit a program végén odaajándékoztuk a Vajda Péter-lakótelepi óvodának bukósisakkal, láthatósági mellénnyel, valamint térd- és könyökvédővel ellátva – fűzte hozzá a megelőzési főelőadó.

Szabó Csilla, a Vajda Péter lakótelepi óvoda vezetője elárulta: nagyon örültek az ajándéknak, mivel az intézménybe sok hátrányos helyzetű kisgyermek jár, akinek otthon nincs saját kerékpárja.

– Az óvodánknak van egy jól felszerelt KRESZ-pályája, melyen jelzőlámpák és közlekedési táblák is megtalálhatók. Itt kisautókkal, rollerekkel gyakorolhatják az óvodások a közlekedési szabályokat, melyeket a mindennapi életük során is hasznosítani tudnak. Nagyon fontos ugyanis, hogy már fiatal korban a biztonságos közlekedésre neveljük a gyerekeket – hangsúlyozta az óvodavezető.

A közlekedésbiztonsági délelőtt során egy vidám bábjátékot is láthattak a gyermekek a lovászpatonai Kastélykert Óvoda csapatának előadásában, akik a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Úton-útfélen elnevezésű országos bábversenyén harmadik helyezést értek el óvodás kategóriában.

A bábelőadás a gyerekek nyelvén, játékos formában számos közlekedési ismeretet közvetített az óvodásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!