Pápa

2016.12.07. 18:00

A helyi értékgyűjtés és -megőrzés volt a kaszinó témája

Pápa – A járás településein milyen módon szólítják meg a helyi közösséget, hogyan őrzik meg és örökítik tovább a helyi értékeket a fiatalabb nemzedéknek?

Laskovics Márió

Erről folyt jó gyakorlat- és tapasztalatcsere a Pápai Művelődéstörténeti Társaság kaszinóján.

Évi utolsó kaszinóját szervezte a Pápai Művelődéstörténeti Társaság kedden a Kékfestő Múzeumban. Az összejövetelen a társaság megjelent tagjain kívül a járás falvainak meghívott polgármestereit, a települési értéktárakért, a községek értékmegőrzéséért tenni vágyókat Baloghné Uracs Marianna, a PMtT alelnöke, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezetője köszöntötte, a kerekasztal-beszélgetés moderátora Mátyus Aliz író volt. A bemutatkozó kör után a résztvevők elmesélték, hogy mire a legbüszkébbek a tavalyi évből és/vagy mi az a településbeli esemény, amire egy külföldi vendégüket elvitték volna.

- Élménnyé az lett bennem, egyben büszkévé is az tett, hogy ketten a négy külsővati származású, Pápán diákoskodó Körmendy lány közül, Kinga és Adrienne megtiszteltek figyelmükkel és amennyiben még nem volt így, beavattak a nekik legfontosabbakba, és még azt is megtették, hogy közösen terveztek velem, Külsővat és Pápa érdekében, ahonnan elszármaztak. Kingával a Széchenyivel átitatottságát, Adrival a lengyel - pápai, külsővati kapcsolatrendszerét továbbgondolandónak, felhasználhatónak látom egy pápai járási népfőiskola életében – fogalmazott Mátyus Aliz, a Szélesvíz folyóirat szerkesztője.

- Számomra az elmúlt év legnagyobb élménye az volt, hogy huszonöt éves lett az önkormányzat, és ez jelentős volt mind a község, mind az én életemben is. Az alkalomra emlékművet állítottunk Horváth Balázs tiszteletére, aki a községben gyerekeskedett, kezdte el iskoláit. Mivel ő volt az önkormányzati törvény beterjesztője, ezért úgy gondoltuk, hogy ez méltó megemlékezés róla – mondta el a Naplónak Aczél Péter, Külsővat polgármestere.

- A tavalyi évben nagyon beleástam magam az értékgyűjtésbe a községben és azon kívül is. Horváth Zsolttal együtt dolgozva a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány szervezésében kétszer jártam a Csallóközben értékgyűjtésen, ami hatalmas élmény volt. Huszonöt települést kerestünk fel negyvenen, az értékgyűjtési munkáról és a településeken talált értékekről készül egy DVD és egy könyv is – nyilatkozta a tizenöt éve Bakonyjákón élő Kis Katalin, a helyi önkormányzat kulturális munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!