Pápa

2017.01.15. 18:35

A győri futballkapcsolat - Az együttműködés révén korlátlan szakmai tudásból meríthet a PELC

Pápa - A győri régiós futball határozza meg a jövőben a sportág pápai utánpótlását. Ebben az évben elindul ugyanis a hazai labdarúgó-utánpótlásképzési rendszer, amely felfelé építkezik, és amelynek része a Pápa-Győr-tengely.

Molnár Tímea

A hazai labdarúgó-utánpótlásképzési rendszer megújítását célzó stratégiai változtatások részeként 2016-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) regionális utánpótlási központokat jelölt ki, ezek egyike Győr, illetve az ETO FC Győr. A régiós tagozódás elve szerint a Pápai Egyesített Labdarúgó Club (PELC) az ETO köreibe tartozik, és az a kapcsolat, amely a két egyesület között létrejött, szak-mai, anyagi és erkölcsi többletet jelenthet a pápai foci-nak - mondta lapunknak Lengyel Ferenc, a PELC szakmai igazgatója.

Hozzátette: a győriek több egyesület közül ötre tették le voksukat, a kiválasztási kritériumok között az infrastruktúra, a játékoslétszám, az eddig elvégzett munka szerepelt. Vagyis, amit a PELC felmutatott, már jó kiindulási alapot jelentett, és a várakozások szerint ennél is jobb lehet - a sportági szövetség részéről maga a képzési, szervezeti reform is ezt célozza. A régiós központok ugyanis szigorú működési szabályok és ellenőrzött szakmai, pénzügyi feltételrendszer kialakításával működnek majd, a cél pedig az, hogy a tehetséges játékosok felfelé léphessenek, egyúttal biztosított legyen, hogy a tehetséges fiatalok ne vesz-szenek el a magyar labdarúgás számára.

Az első évben a Magyar Labdarúgó Szövetség 50 millió forintos támogatást juttat a regionális központoknak, az alájuk betagozódott egyesületek 2017-ben várhatóan egyenlő arányban részesülnek ebből az összegből, azaz a PELC büdzséjébe 10 millió forint érkezhet. Az anyagiaktól ellépve korlátlan szakmai tudásból meríthet a pápai klub, hiszen az ETO szellemi és gyakorlati bázisa ezentúl rendelkezésükre áll - emelte ki Lengyel Ferenc.

Győrben két, a magyar labdarúgásban igencsak ismert volt játékos, Preszeller Tamás és Tuboly Frigyes neve fémjelzi az utánpótlásképzést, előbbi a szakmai vezető, utóbbi az akadémiai igazgató. Az akadémiánál maradva pedig arra hívta fel a figyelmet a pápai klub szakembere, hogy a pálya- és iskolaválasztás előtt álló 14-15 évesek Pápáról olyan képzési keretek közé kerülhetnek, amelyek mind iskolai tanulmányaikat, mind sportkarrierjüket előtérbe helyezik. Lengyel Ferenc arról is beszélt, hogy már most, induláskor három, az említett korosztályba tartozó PELC-futballistát tesztelnek a győriek, továbbá január 18-án, szerdán a Perutz Stadionban Pápa-Győr U-14-U-15-ös edzőmérkőzés lesz.

A pápai futball hosszú távú sikeres működésének alapjait jelentheti az ETO-val való együttműködés, ami a gyerekek és a szülők számára egy olyan perspektívát nyújt, mellyel már kiskorban is számolhatnak - hangsúlyozta Lengyel Ferenc
Archív fotó: Haraszti Gábor, Polgár Tibor

- Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek. A pápai futball hosszú távú sikeres működésének alapjait jelentheti az együttműködés, ami a gyerekek és a szülők számára egy olyan perspektívát nyújt, amellyel már kiskorban is számolhatnak - hangsúlyozta a PELC szakmai igazgatója.

Az ETO FC Győr jelenleg az NB III-ban szerepel, a klub 2015-ben a Quaestor-botrány nyomán elvesztette NB I-es licencét és főtámogatóját is. Győrben a hosszú távú cél természetesen a legfelső osztály. Lengyel Ferenc azt várja, hogy ez a szakmai ambíció a munka minőségében jelentkezik majd helyben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!