Pápa

2015.05.03. 18:36

A Dunántúl egyik legnagyobb templomának ünnepe

Pápa - Felszentelésének 220. évfordulóján szentmisével, hangversennyel, valamint ritkaságokat is felvonultató kiállítással ünnepelték meg a Veszprémi Egyházmegye legnagyobb templomát, a pápai Fő téren magasodó Nagytemplomot.

Polgár Tibor

 

Fotók: Polgár Tibor

A gróf Eszterházy Károly egri püspök, pápai földesúr által építtetett grandiózus épületet 1795. május harmadikán szentelték fel. A Dunántúl egyik legnagyobb hatású építményeként is számon tartott templom 42 méter hosszú, 22 méter széles, belmagassága 24 méter, a két torony magassága pedig eléri a 72 métert – tudtuk meg Mail József apát-plébánostól az ünnepi szentmise után. A késő barokk stílusú Nagytemplom aktuális ünnepéhez kapcsolódóan a templom kincseiből, relikviáiból összeállított, illetve az első világháborúra emlékező tárlat nyílt meg a Marciális kápolnában. Itt többek között egy rendkívül ritka, értékes ereklye, Szent Marciális római katona és vértanú egészalakos földi maradványai tekinthetőek meg.

– A Nagytemplomot Eszterházy Károly püspök építtette a saját vagyonából. A tervezéssel Fellner Jakabot bízta meg, és Európa legjobb, legnevesebb művészeit kérte fel a templom berendezésére, a külalakjának kialakítására – nyilatkozta a Naplónak Mail József. Mint mondta, az impozáns végeredmény egy úgynevezett copf stílusban készült csarnoktemplom lett. A Marciális-kápolnában látható kiállítás nagyrészt ma is használatban lévő liturgikus tárgyakat tartalmaz. Mail József elárulta, számára különösen kedvesek a faragott gyertyatartók, a díszes monstranciák és a talpas kereszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!