Pápa

2016.11.25. 20:55

Vetélkedő 1956-ról - Diákok mérték össze történelmi ismereteiket

Pápa - Szentül fogadjuk: szabadok leszünk! - ez volt a jelszavuk azoknak a középiskolásoknak, akik a 60 évvel ezelőtti őszi események kapcsán most nyilvános megmérettetést vállaltak. Tették mindezt egy, a pápai középiskolásoknak szóló történelmi vetélkedőn.

Molnár Tímea

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából szervezett városi programok zárórendezvénye volt a Szentül fogadjuk: szabadok leszünk! elnevezésű vetélkedő. Mind-egyik helyi középfokú oktatási intézményt hatfős csapat képviselte, a csoportok a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK) színháztermének színpadán felállított versenyhelyszínen birkóztak meg a feladatokkal, amelyek között szerepeltek villámkérdések, activity, 13 plusz egy kérdéses totó, zenefelismerés, valamint '56-os plakát- és röpiratkészítés is.

Az egyik legkülönösebb feladat a Nagy Imre- és a Rajk-per felelevenítése volt. A csapatok tagjai maguk vállalták a vádlott, az ügyész és a bírák szerepét. Mindehhez szükség volt előzetes felkészülésre, a középiskolások a versenyt megelőzően tanári segédlettel nézték át az ügy-iratokat és készültek fel a nem mindennapi erőpróbára.

Közben a versenyzőket kísérő iskolatársak sem tétlenkedtek, a város közterületein 1956-ra utaló nyomokat kerestek. Mobiltelefonok segítségével szobrok, kopjafák, emléktáblák fényképeit mutatták be a zsűrinek a diákok, továbbá a Jókai Mór Városi Könyvtárban (JMVK) felkutatott forradalmi bibliográfiával érkeztek a színházterem nézőterén helyet foglaló pontozóbírákhoz.

Munkában a győztes csapat tagjai, a református gimnázium diákjai. Mögöttük a petőfisek végeztek  Fotó: Molnár Tímea

A zsűri elnöke Unger Tamás alpolgármester volt, az ítészek közé tartozott Hermann István, a JMVK igazgatója, Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója, Mezei Zsolt, a Pápai Református Gyűjtemények könyvtárvezetője, valamint Petrik Iván, a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltárának vezetője.

A vetélkedőt a JMSZK és a JMVK szakmai támogatásával a Gróf Esterházy Károly Múzeum szervezte. A nevező csapatok számára iránymutatást is adtak a felkészülés során: két magyar filmet (Szabadság, szerelem; A szabadság ára) mindenképpen meg kellett tekinteniük a diákoknak, emellett pedig Somfai Balázs nyugalmazott levéltáros korabeli iskolai életről szóló előadását, illetve a JMSZK-ban látható, 56 nap című tárlat anyagát sem ártott ismerni.

A hat évtizeddel ezelőtti történelmi ismeretek kavalkádjában legjobban a református gimnázium diákjai ismerték ki magukat, ők végeztek az élen. A második a Petőfi Sándor Gimnázium, míg a harmadik a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium hatfős gárdája lett. Valamennyi résztvevő könyvet és emléklapot kapott. A helyezetteknek fürdőbelépő és mozijegy is járt, a legjobbak pedig felkereshetik majd a Kékfestő Múzeum kertjét, ahol remélhetőleg egy kedvező időjárású délutánon remek közös gasztronómia élményben lehet részük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!