Pápa

2016.05.31. 16:55

Kincsekre vadásztak

Pápa - A Gróf Esterházy Károly Múzeum is csatlakozott a régészet napja alkalmából tartott országos programokhoz. Az érdeklődőket játékos foglalkozások és előadások várták.

Molnár Tímea

A Kékfestő Múzeumban Péterváry-Szanyi Brigitta, a városi múzeum régésze a régészeti lelőhelyek rétegződéseiről beszélt, továbbá arról, hogy a leleteket kiemelés előtt lefényképezik, illetve szó volt a fémdetektoros keresésről is. Utóbbi fontos eleme a városban és környékén folyó régészeti munkának is - tájékoztatott Péterváry-Szanyi Brigitta. - A döbröntei vár körüli szántóföldek detektoros keresőkkel történő átnézésekor 700 darab kerámiatöredéket találtunk, amelyek származási ideje a középkor, a római kor, valamint az őskor. Emellett fémleletek is előkerültek - mondta a régész. Hozzátette, hobbiból számos civil foglalkozik fémkereséssel, régészeti ajánlások alapján a múzeumok együtt dolgoznak velük, így van ez Pápán is. Az ilyenfajta eszközzel való kutatás egyébként engedélyköteles.

Makó Fanni a detektoros fémkeresővel a múzeum udvarán Fotó: Molnár Tímea

A Kékfestő Múzeum kertjében ugyanakkor bárki kezébe foghatott egy detektoros fémkeresőt. A digitális kijelzőjű készülékeket a kincskereső programhoz lehetett használni. Ennek során a múzeum dolgozói által elrejtett kulcsokat kellett megkeresni, a kulcsok egy-egy ládát nyitottak, amelyekben a sikeres kincsvadászok jutalmakánt csokipénzek és játékok voltak elhelyezve. A Naplónak Makó Fanni megmutatta, miként működik az eszköz. A füves területen a győri kislány kezében egyszer-egyszer megcsippant a kereső, jelezve, hogy ráakadt valamire.

Fanni édesanyja, Horváth Katalin is érdeklődéssel figyelte lánya kincskereső tevékenységét, közben elmondta: az interneten értesültek a
pápai programról, s mivel a nagyszülői ház Szanyban található, ahová gyakran ellátogatnak, most tettek egy kitérőt. Katalin hozzáfűzte: sok gyerekprogramon részt vesznek, de kevés az olyan, amelyik nemcsak a játékról, hanem a szellemi fejlődésről is szól, ezért nagyon tetszik neki a pápai régészet napi rendezvény.

A tudás játékos formában való megjelenítése sorába tartozott még az autópálya-építés. Ennek keretében azzal megismerkedhettek a látogatók, hogy egy ilyen építőipari beruházás során miként lehet kompromisszumot kötni az építési folyamat és az előforduló régészeti lelőhelyek minél kisebb mértékű roncsolása között. Péterváry-Szanyi Brigitta példaként megemlítette: egy hazai útépítés során a nyomvonalon egy Árpád-kori földvár került elő, ennek elkerülésére völgyhidat építettek a beruházók. Aki a régészeti felfedezések közben megéhezett, kőkori lepényt kóstolhatott, a múzeumi önkéntesek pedig kölesből, mézből és gyümölcsből álló fantáziaédességet készítettek a nap során, ezzel kínálták a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!